О значају превенције и раног откривања болести

О значају превенције и раног откривања болести

Служба за здравствену заштиту одраслог становништва и Служба за здравствену заштиту жена нашег Дoма здравља, у оквиру активности посвећених превенције, а током марта – који се обележава као месец борбе против рака у календару здравла,организовале су низ предавања на подручју града Шапца.Били смо у Мајуру, Јеленчи, месним заједницама Жика Поповић и Шипурске ливаде. Предавања су одржали вмс Тања Јовановић, вмс Јелена Крстић и мт Ненад Живковић.
На предавањима се говорило о превенцији и раном откривању царцинома дебелог црева и превенцији и раном откривању царцинома дојке.

Ова предавања организована су у циљу подизања свести грађана о значају превентивних прегледа и значају јављања на организовани скрининг у службама Дома здравља

Рано откривање (скрининг) рака дебелог црева подразумева тестирање здравих особа, без присутних симтома и знакова болести, у циљу откривања промена, најчешће полипа, које претходе настанку рака или рака у раној фази.

Постоји неколико начина скрининга. Тестирање узорка столице на присуство крви, која је невидљива голим оком, а која је често први знак постојања полипа или рака у дебелом цреву. Све особе које имају 50 до 74 године требало би да ураде тест на скривено крварење у столици.

Позитиван тест не значи постојање рака.Особе код којих је тест позитиван упућују се на колоноскопију, како би се открио узрок крварења.

Уколико је тест негативан, поново тестирање на скривено крварење у столици ради се након две године.

Скрининг се спроводи код изабраног лекара опште праксе.

Рано откривање (скрининг) рака дојке –Рак дојке је злоћудна израслина која настаје када нормалне ћелије почне да се убрзано умножавају и уништавају околно здраво ткиво дојке, а касније и друге органе. Рaк дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена .

Уколико се открије у раној фази може бити поптпуно излечен. Република Србја је започела програм за рано откривање рака дојке, скрининг мамографијом, који је бесплатан за све жене старости од 50. до 69. године.

Скрининг на карцином дојке подразумева преглед на изглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће.

Скрининг се ради на сваке две године, уколико приметите да је видно промењена величина једне дојке, присуство чворића у дојци, промену боје и изгледа коже дојке, појаву секрета из брадавице – ХИТНО се јавите свом лекару.

Скрининг на карцином дојке се спроводи код изабраног гинеколога у служби за здравствену заштиту жена.