Обележен Светски дан борбе против туберкулозе

Обележен Светски дан борбе против туберкулозе

Служба поливалентне патронаже Дома здравља Шабац обележила је Светски дан борбе против туберкулозе различитим активностима – на терену са медијаторима који су разговарали са ромском популацијом. Дељењи су и лифлети са важним порукама везаним за туберкулозу. У ОШ „Стојан Новаковић“ најмлађи су добили информације о начину преношења, а самим тим и о начинима личне заштите од ове болести. Посетили смо и Варну, а на свим локацијама са истом, важном поруком – заједно против туберкулозе.

???????????????????????????????

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин.

Romi 03 Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом. Када особа са нелеченом заразном туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице са бацилима туберкулозе.

Romi 01

Светска здравствена организација (СЗО) процењује да је 9,6 милиона људи оболело од туберкулозе у 2014. години у свету, од тога око милион деце, као и да је 1,5 милион људи је умрло од ТБ. Упркос свим достигнућима и чињеници да скоро сви случајеви могу бити излечени, ова болест је водећи узрок смрти од заразних болести у свету.

Romi 02 Само 6 милиона оболелих (63%) је пријављено СЗО, што говори да 37% нових случајева туберкулозе остаје недијагностиковано или непријављено, без података о квалитету лечења. Још већи јаз постоји у случају мултирезистентне туберкулозе (МДР-ТБ). Од процењених 480.000 случајева, само око четвртине – 123.000 случајева је откривено и пријављено. Процењује се да је 12% особа које живе са ХИВ-ом међу оболелима од туберкулозе.