Обележен Светски дан прве помоћи

Обележен Светски дан прве помоћи

Светски дан прве помоћи обележава се 9. септембра са акцентом на дигитално окружење. Данас је организован јавни час на градском тргу, а поред ученика Медицинске школе, који су демонстрирали награђену вежбу са републичког такмичења, догађају су присуствовали представници Дома здравља Службе хитне медицинске помоћи, Завода за јавно здравље и велики број волонтера Црвеног крста.

 

Презентација помоћи и полигон су део обележавања Дана прве помоћи, а демонстрацију су показали ученици четвртог разреда Медицинске школе, освајачи републичке награде из прве помоћи. Јавном часу су присуствовали и ученици првог разреда који су тек закорачили у свет медицине.

 

– Уз помоћ дигиталних технологија и дигиталних алата наши грађани могу да освеже своја постојећа знања из области прве помоћи и усвоје нова, али важније од тога је да покажу та знања на конкретном примеру. Битно је да што већи број грађана располаже овим знањима, јер се може десити да се заиста и нађу у ситуацији да некоме треба указати прву помоћ пре доласка екипе Хитне помоћи. Пружање прве помоћи значи веома много, јер су у питању делићи секунде – рекла је директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.

Подршку показној вежби ученицима Медицинске школе пружила је екипа Хитне медицинске помоћи Дома здравља која је након указане прве помоћи пацијента превезла до здравствене установе, како се иначе ради у оваквим околностима.