Обуке у наставку пројекта Support life – Подржи живот

Обуке у наставку пројекта Support life – Подржи живот

Обукама на тему основа палијативне медицине на Медицинском факултету у Загребу – Центар за палијативну медицину, медицинску етику и комуникацијске вештине, настављен је пројекат „Support life – Подржи живот“ на ком је наша установа један од партнера.

Обука „Основе палијативне медицине“ у оквиру пројекта „Подржи живот“

Учесници ове едукације из нашег Дома здравља “Др Драга Љочић” били су чланови нашег пројектног тима др Јасмина Станковић, директорка, др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора за медицинске послове, Сања Иванковић, главна сестра, др Весна Бајкић, др Милана Ковачевић и медицинске сестре Снежана Симић, Биљана Кнежевић и Снежана Јевремовић.

Представници нашег тима са колегама на обуци у Загребу

Предавачи на обуци били су стручњаци у области палијативне медицине – проф др сц Маријана Браш др.мед.и проф др сц.Вељко Ђорђевић, др мед.

Палијативна нега је свеобухватна (здравствена, психолошка, социјална и духовна) нега са циљем пружања потребне неге болесника с неизлечивом болешћу која значајно скраћује животни век. Настоји се да се подигне квалитет живота како пацијента тако и чланова његове породице.

На едукацији се говорило о начинима планирања потребе за палијативном медицином, о психолошкој реакцији болесника на неизлечиву болест,важним обележјима односа болесник – лекар у палијативној медицини, болесник – медицинска сестра, техничар, односима међу члановима тима, саопштавању лоших вести као и бризи о члановима породице након губитка члана породице. Посебан нагласак је био у вештини комуникације као и о терапији бола различитим терапијским опцијама.

Обука у Центру за палијативну медицину, медицинску етику и комуникацијске вештине на Медицинском факултету у Загребу

Говорило се и о другим симптомима које треба контролисати као што су: мучнина, повраћање, анорексија, кахексија, опстипација, умор, пролив, затвор. Такодје се пажња посветила и одговарајућој исхрани ових болесника.
Обуци су присуствовали, осим 8 чланова Пројектног тима Дома здравља и 8 чланова Каритаса Шапца, 11 особа Дома за старије и немоћне Илок и 5 чланова из Удруге особа са инвалидитетом „Бубамара“ из Винковаца који су лидер партнер на пројекту као и остали учесници из Хрватске.

Пројекат “Support life” финансира Европска унија, кроз Интерег програм прекограничне сарадње Србија-Хрватска.