Одржана акција „Дај педалу раку“

Одржана акција „Дај педалу раку“

Акција „Дај педалу раку“ одржана је у недељу на Тргу шабачких жртава поводом Међународног месеца борбе против карцинома дојке, који се обележава сваке године у октобру. С обзиром на то да је Србија међу водећим европским земљама по броју жена оболелих од рака дојке, циљ акције био је да се укаже на значај превентивних прегледа, али и да се промовишу здрави стилови живота.

„Дај педалу раку“ иницирао је Женски центар „Милица“, уз учешће локалне самоуправе, Европског центра за екологију и здравствених установа из нашег града – Дома здравља „Др Драга Љочић“, Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ и Завода за јавно здравље. Круна недељног скупа била вожња бициклима од Трга, до Табановачке шљункаре, траси дугој 12 километара, у којој је учествовало преко стотину наших суграђана, међу којима су били и запослени у нашој установи.

Докторка Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ упозорила је да је карцином дојке у Србији у порасту и да је важно да се жене на време јаве свом изабраном лекару како би добиле одговарајуће упуте за преглед и одазвале се на мамографију.

– Ми смо установа примарне здравствене заштите која велики значај даје превентивним прегледима. Тежимо томе да имамо више превентивних у односу на прегледе због болести и других погоршања здравственог стања, а управо ова акција показује да су здрави стилови живота једна врста превенције. Данас смо делили флајере и давали савете грађанима колико је важно да се на време одазову на превентивне прегледе, посебно женама. Вожња бицикла је важна физичка активност у борби против, не само малигних, већ и кардиоваскуларних тегоба, дијабетеса који је такође у порасту – истакла је др Јасмина Станковић.

У склопу акције, наша установа организовала је штанд на којем су дељени флајери о значају превенције рака дојке, као и о значају имунизације против Ковид 19 инфекције. Уз ово, суграђанима је омогућено мерење крвног притиска и шећера у крви. За контролу притиска било је заинтересовано 25 Шапчана, док је код њих 21 мерен шећер у крви.