Округли сто о менталном здрављу рањивих група током КОВИД 19 пандемије

Округли сто о менталном здрављу рањивих група током КОВИД 19 пандемије

У организацији Завода за јавно здравље и Асоцијације ДУГА, а уз подршку Министарства здравља Републике Србије, организован je последњи округли сто под називом „Ментално здравље популација осетљивих на ХИВ за време КОВИД 19 пандемије“.

На округлом столу искуства су разменили, између осталих, представници Завода за јавно здравље Шабац, домова здравља са подручја Мачванског управног округа, Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, Центра за социјални рад, Медицинске школе „Др Андра Јовановић“, Асоцијације ДУГА. Претходна два скупа организована су у Сремском и Колубарском округу.

Циљ састанака била је дискусија са здравственим радницима ових округа ради смањења штете настале у периоду од почетка КОВИД 19 пандемије, као и доношење закључака шта би то Министарство здравља требало да уради у наредном периоду како би санирало последице по ментално здравље особа из рањивих популација, али и општег становништва.

Дом здравља „Др Драга Љочић“ представљала је др Јасмина Станковић, директорка установе. Како је истакла, Шабац може да се похвали беспрекорном сарадњом између здравствених установа у нашем граду, установа социјалне заштите, као и сарадњом са Градском управом града Шапца. Овакав међусобни однос у локалној заједници био је од непроцењивог значаја током трајања пандемије КОВИДА 19. Сви су радили као једно за општи интерес суграђана.

Како је директорка др Јасмина Станковић још нагласила, установа на чијем је челу била је у сваком тренутку на располагању мањинским групама, али и другим угроженим категоријама становништва. Као један од примера како је шабачки Дом здравља функционисао, посебно када је почела масовна имунизација против КОВИДА 19, др Станковић је навела одлазак на кућне адресе непокретним и полупокретним лицима, а ова установа поводом Светског дана Рома организовала је вакцинацију суграђана ромске националности.