Осмехом ћу помирити свет – XXVI НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

Осмехом ћу помирити свет – XXVI НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

“Осмехом ћу помирити свет” порука је коју ћемо послати сутра у 17 часова испред Културног центра са малишанима Предшколске установе “Наше дете”, а поводом Недеље здравља уста и зуба, која се  у Србији обележава од 17. до23. маја 2016.године под слоганом “Осмехни се здраво“.

Циљеви обележавања Недеље здравља уста и зуба су:

* Подстицати доносиоце одлука за подршку мерама за унапређење оралног здравља становништва

* Мобилисати све секторе друштва на заједничке акције које имају за циљ промоцију оралног здравља

* Мотивисати здравствене раднике за спровођење здравствено васпитног рада на тему оралног здравља

* Указати на значај оралног здравља као значајне компоненте општег здравља и на могућност да се применом адекватних мера добро орално здравље може одржати током читавог живота.

* Утицати на побољшање здравља уста и зуба деце и на стварање навика правилног одржавања хигијене и примену мера неопходних за очување оралног здравља.

* Допринети да се повећа број људи са очуваним оралним здрављем.

Обољења уста и зуба каријес и пародонтопатија имају велики здравствени, социјални и економски значај и представљају јавноздравствени проблем у многим земљама света.

У свету 60-90% школске деце и близу 100% одраслог становништва има каријес. Трећина становништва 65-74 године старости у свету нема ниједан свој зуб.

Обољење потпорног апарата зуба, која могу довести до губитка зуба су присутна код 15-20% светске популације старости 35-44 године. Инциденција, број нових случајева, малигних обољења уста и зуба се креће од 1 до 10 случајева на 100 000 људи у већини земаља. Број оболелих од карцинома уста је релативно чешћи међу мушкарцима, старијим људима и људима са лошијим социоекономским статусом. Употреба дувана и алкохола су главни фактори узрока малигних обољења.

У свету, међу децом узраста 6-12 година,16-40% је имало неку трауму зуба услед небезбедних игралишта и школског окружења, саобраћајних удеса и насиља.

ПРЕВЕНЦИЈА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА ЈЕ НАЈЕФИКАСНИЈИ НАЧИН ОЧУВАЊА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

Почиње још током трудноће и пре ницања зуба и важна препорука је да прва посета стоматологу буде у првој години живота где ће дечији стоматолог проценити степен развоја вилица и зуба и одредити којој групи каријес ризика припада ваше дете,дати упутства за спровођење оралне хигијене и правилне,добро избалансиране исхране.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:

* Одржавање адекватне хигијене што подразумева редовно прање зуба ујутро и увече

* Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана

* Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање мера безбедности у саобраћају

* Безбедно физичко окружење

* Посете стоматологу ради редовне контроле,уклањање зубног каменца од стране стоматолога

* Престанак или смањење конзумирања алкохола

* Престанак пушења

Манифестација поводом XXВИ Недеље здравља уста и зуба одржава се 17. маја 2016.године са почетком у 17 часова испред Културног центра Шабац, деца предшколске установе „Наше дете“ својим порукама ће нас подсетити колико је важан здрав осмех. Позивамо децу и њихове родитеље  да присуствују, чекају их мала поклон изненађења и да заједно пошаљемо поруку:

ОСМЕХОМ ЋУ ПОМИРИТИ СВЕТ!