Отворен смештај за децу и одрасле са посебним потребама

Отворен смештај за децу и одрасле са посебним потребама

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, посетила је у суботу 2. октобра Шабац где је свечаним пресецањем врпце учествовала у отварању смештаја за децу са сметњама у развоју „Богдај“. Објекат се налази у насељу Касарске Ливаде, на земљишту које је уступила Епархија шабачка Српске православне цркве, а уз помоћ бројних донатора и средствима града Шапца, „Богдај“ је изградила фондација „Хумано срце Шапца“.

Отварању смештаја присуствовали су и градоначелник Шапца Александар Пајић, председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, Ружа Поповић, председница Управног одбора фондације „Хумано срце Шапца“, представници Епархије шабачке, донатора, удружења родитеља деце са сметњама у развоју, као и представници градских установа међу којима је била и др Јасмина Станковић, директорка шабачког Дома здравља „Др Драга Љочић“.

Министарство ће увек подржати овакве пројекте и свака похвала за Град који значајан део активности улаже у унапређење система социјалне заштите. Министарство се определило за трансфер средстава локалним самоуправама који најбоље разумеју потребе на свом подручју. За ову намену смо свим локалним самоуправама определили 556 милиона динара, од којих је за Град Шабац намењено 12 и по милиона динара. Надамо се да ће издавања у наредном периоду бити још већа, јачање система социјалне заштите је заједнички циљ, трудимо се и да ојачамо кадровске капацитете, а Шабац је пример добре праксе. Шабац је једна од локалних самоуправа која је лиценцирала свих 12 услуга социјалне заштите и надам се да ће све локалне самоуправе следити тај пример – истакла је министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Ружа Поповић, председница Управног одбора фондације „Хумано срце Шапца“ истакла је да је овај објекат круна њеног дугогодишњег рада, да је имала сан и да је тешко речима описати како изгледа када се оствари.

– Шабац је ризница хуманих људи и на то сам поносна. Остварење идеје, односно сна започело је 2018. године. Увек на почетку постоји море проблема, али су жеља и циљ омогућили да успешно пловимо тим морем и чврсто верујемо да је обала близу. Дивна сарадња са нашим привредницима, јавним предузећима, локалном самоуправом олакшава реализацију хуманих идеја и представља подстрек за наш даљи рад – рекла је Ружа Поповић.

Градоначелник Шапца Александар Пајић нагласио је да је социјална заштита један од приоритета у раду Градске управе и свима који желе да уложе у тај систем, Град ће бити сигуран и поуздан партнер.

– Предах смештај је намењен очувању породица у нашем граду. Сви који имају потребе за оваквом услугом моћи ће најдуже 45 дана годишње да користе ову услугу, а највећи број који може у једном тренутку да прими ова установа је осам корисника, а Град Шабац је омогућио да не буде граница 26 година, већ да услуге могу да користе сви који имају потребу, без обзира на године живота. Град је обезбедио средства за све трошкове функционисања смештаја. Све потребе рада, здравственог и другог особља, као и смештаја биће задовољене из градског буџета и услуге су за кориснике потпуно бесплатне – истакао је Александар Пајић.

Врпцу су пресекли министарка Дарија Кисић Тепавчевић, Ружа Поповић, Отац Мирко Вилотић, представник Епархије шабачке и градоначелник Шапца Александар Пајић. Пријем првих корисника најављен је за почетак новембра.