Пилот пројекат СКРИНИНГ КОЛОРЕКТАЛНОГ КАРЦИНОМА у 50 домова здравља у Србији

Пилот пројекат СКРИНИНГ КОЛОРЕКТАЛНОГ КАРЦИНОМА у 50 домова здравља у Србији

„Скрининг колоректалног карцинома“ била је тема састанка који је одржан у Институту „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду, а ком је, у име Дома здравља Шабац, присуствовала Др Весна Букуровић. Бројне студије су показале да је спровођење организованог скрининг програма на целој територији једне државе једна од најбољих метода превенције и раног откривања неких врста рака.

– Како малигни тумори дебелог црева представљају другу најчешћу локализацију малигнигх тумора, (одмах иза карцинома плућа код мушкараца и карцинома дојке код жена) рана дијагностика и лечење смањују смртност од те врсте рака.

Због ових података планирано је увођење националног скринига на рак дебелог црева на нивоу државе од 2013 год. Као подршка овом пројекту у 50 домова здравља у Србији, међу којима је и Дом здравља Шабац, уводи се пилот пројекат Скрининг колоректалног карцинома – каже др Букуровић.

 Овим пилот пројектом биће обухваћена популација жена и мушкараца старосне доби од 50. до 70. године живота без симптома везаних за пробавни тракт. Њих ће у пројекат укључити изабрани лекар. Циљ пројекта је допринос побољшању здравља становника Србије и подршка имплементацији Националног скрининга за рано откривање рака.