Почело позивање пацијенткиња на скрининг карцинома дојке

Почело позивање пацијенткиња на скрининг карцинома дојке

У оквиру спровођења Националног скрининга карцинома дојке Дом здравља Шабац почео је позивање жена рођених 1945. године на прегледе. Реч је о женама које имају 69 година што је горња граница обухвата овим прегледом, а користи се база података из Службе опште медицине, јер неке од њих немају изабраног гинеколога. Уз позив жене добијају име гинеколога и предлог термина за преглед у нашој установи, али и контакт у нашој Служби за заштиту здравља жене, уколико им предложени термин не одговара.

– Изабрани гинеколог обавиће само анамнезу, тј. узети податке од пацијенткиње, попунити тај први део клиничког пута. Жена се одмах упућује на мамографски преглед. Будући да су, у договору са Општом болницом, одређени термини за скрининг, изабрани гинеколог ће заказати преглед, како пацијенткиње не би због тога морале да долазе још једном – каже др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора Дома здравља Шабац.

Скринингом ће бити обухваћено око 9.000 жена на подручју које покрива наш Дом здравља, а после генерације жена рођених 1945. године, на преглед ће бити позване пацијенткиње рођене 1964. године, најмлађе које обухвата скрининг. Очекујемо да први мамографски прегледи почну већ следеће недеље.