Подвиг екипе Хитне помоћи: породили суграђанку у санитету

Подвиг екипе Хитне помоћи: породили суграђанку у санитету

Екипа Хитне помоћи Дома здравља „Др Драга Љочић“ коју је предводила др Сандра Ћосић, породила је Шапчанку (29) и то у санитету. Нашој суграђанки ово је било седмо дете, а нашој докторки други порођај који је обавила на терену за свега осам месеци!

Запослене у шабачкој Хитној помоћи мало шта може да изненади. Прошле недеље, у ноћи између среде и четвртка, примили су позив успаниченог мушкарца. Супруга у поодмаклој трудноћи већ неколико сати има болове. Овакви позиви нису реткост. У нормалним околностима, екипа хитне помоћи дође по пацијенткињу, одвезе је у болницу, где даље све иде својим уобичајеним током.

– Отишли смо у Шеварице и преузели жену у боловима. Било је јасно да ће брзо да се породи. Прегледала сам је у санитету и понадала се да ћемо имати времена да је довеземо до болнице у породилиште. Све се десило за највише седам минута – почиње причу др Сандра Ћосић.

Негде између Табановића и Мајура, др Сандра Ћосић и медицинска сестра Оливера Дукић, сигнализирале су возачу Горану Марковићу да заустави санитет. Јер, беба је имала друге планове.

– Бебица је почела да излази. Уплашила сам се када сам видела пупчаник око врата. То никада нисам видела ни на вежбама, ни током студија, ни на специјализацији. Укратко, никада нисам присуствовала порођају са таквом компликацијом – објашњава.

Прибраност, брзина и добро теоријско знање, помогли су да на свет дође здрава девојчица, тешка свега килограм и седамсто грама. Сићушна беба забринула је др Сандру Ћосић, али је породиља нашу докторку утешила да су јој сва деца по рођењу имала малу тежину, али здрава и ниједно није било у инкубатору.

– Мајка је у почетку била уплашена.Све је препознала: и напоне и трудове, јасно јој је било шта се дешава. Јесте родила шесторо деце, али сва су рођена у болници. А супруг, остао је у Шеварицама сам са шесторо деце. Њих двоје живе сами са децом. Млада мајка није понела телефон, па сам пронашла његов број у снимљеним позивима и назвала га да га обрадујем да је седми пут постао тата и да је све протекло у најбољем реду. Он узбуђен не може да говори. Само понавља: „Уф, уф!“

Девојчица из Шеварица друга је беба која је одлучила да се роди ван болнице док је у хитној помоћи дежурала др Сандра Ћосић са својом екипом. Пре осам месеци, у центру Шапца рођен је здрав и крупан дечак тежак три килограма и четристо грама.

Иако је све протекло у најбољем реду, др Сандра Ћосић забринута је што су обе трудноће изнете без контроле лекара. Породиља из Шеварица последњи пут код лекара је била када је родила шесто дете. Након тога ниједан контакт у лекарском картону нема. Оваква ситуација није реткост.

– Иако знају да су у термину за порођај, неке жене се не припреме. Немају болничке упуте, нису биле у саветовалишту … То није нешто што се дешава само у ромској популацији или међу сиромашнима. Таква непросвећеност се дешава и тзв. урбаним породицама – наводи др Ћосић.

Директорка поносна на екипу хитне помоћи

Докторка Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“, у знак захвалности због добро урађене интервенције, организовала је пријем за др Сандру Ћосић, медицинског техничара Ивана Цвејића и возача Горана Марковића. Из оправданих разлога, састанку није присуствовала медицинска сестра Оливера Дукић. Не кријући понос, др Јасмина Станковић је истакла да ће екипа која је успешно обавила порођај у колима хитне помоћи бити награђена, а искористила је прилику да апелује на суграђанке да контролишу своју трудноћу.

– Апелујемо на будуће маме које планирају трудноћу да се јаве у Службу за здравствену заштиту жена код свог изабраног гинеколога. Веома је важно да редовно обављају гинеколошке прегледе, да би се на време уочиле евентуалне аномалије. Срећна околност је што је у овом порођају рођена здрава девојчица, иако трудноћа није била контролисана. Ипак, свака трудноћа треба да се контролише, без обзира на то које је дете по реду – истакла је др Јасмина Станковић.

(с лева на десно) Горан Марковић, др Сандра Ћосић, др Јасмина Станковић, Иван Цвејић, Драгана Симеуновић (главна сестра Дома здравља)