Покренута иницијатива да Дом здравља Шабац понесе име прве жене-лекара у Србији, Шапчанке, др Драге Љочић

Покренута иницијатива да Дом здравља Шабац понесе име прве жене-лекара у Србији, Шапчанке, др Драге Љочић

Управни одбор Дома здравља Шабац на данашњој седници донео је одлуку о покретању иницијативе да наша установа понесе име прве жене лекара у Србији, Шапчанке, др Драге Љочић. Чињеница да је др Драга Љочић, која је рођена у Шапцу 1855.године, звање лекара стекла у исто време кад и прва жена из Велике Британије, а била међу прве четири жене-лекарке на старом континенту, говори о постигнућу ове умне, хумане, образоване и храбре жене.

Покретање иницијативе да Дом здравља Шабац понесе њено име начин је да отргнемо од заборава успомену на изузетан професионални успех, али и велику храброст коју је др Драга Љочић исказала током Српско-турских, Балканских и Првог светског рата.

– Ово је начин да сачувамо прошлост, али избором имена др Драге Љочић као професионалног и узора људскости и моралности, постављамо и смернице за даљи рад наших лекара и свих запослених. Професионално достојанство, знање, хуманост постулати су за које се залагала ова образована и храбра жена, али и циљеви чијем остварењу лекари увек морају тежити. Следеће године навршиће се 160 година од њеног рођења у нашем граду, па је ово начин да покажемо да смо достојни уверења да смо и данас, као и у време др Драге Љочић, „прва варош Србије“ – каже др Бранко Вујковић, председник УО Дома здравља Шабац.

DR DRAGA

 

 

 

 

 

Др Драга Љочић је после основне школе у Шапцу, школовање наставила у Београду, а студије медицине завршила у Цириху где је, као искусан лекар, 1878. званично постала и „доктор медицине, хирургије, бабичлука и очних болести“. Била је и први председник Друштва београдских женских лекара, које је основано 1920. године. Учествовала је у оснивању Материнског удружења, установе чији је задатак био да смањи смртност одојчади и збрине одбачену децу, а председница овог друштва постала је 1905. године. Др Драга Љочић умрла је 1926. године у Београду.