Повећан број респираторних инфекција у Служби дечије здравствене заштите

Повећан број респираторних инфекција у Служби дечије здравствене заштите

У служби дечије здравствене заштите са медицином спорта Дома здравља Шабац у току су систематски прегледи ученика основних школа и бројне друге активности, каже др Биљана Вуковић, начелница Службе.

– Прегледамо децу I, III,V и VII разреда. Прегледи се обављају у две смене, у  просторијама наше Службе на првом спрату. Ученици  V и VII разреда после прегледа примају и законом обавезну вакцину. Сарадња са школама је добра, деца долазе у великом броју на заказан систематски преглед.

Да ли је повећан број деце са респираторним инфекцијама?

– Нешто је повећан број прегледа болесне деце у последњих петнаестак дана. Ради се највише о деци са повишеном телесном температуром и респираторним инфекцијама. Нешто мање има деце са гастроинтестиналним тегобама. Прегледи у диспанзеру се заказују, телефоном или лично, код тимске сестре изабраног лекара, тако да углавном гужве нема, а и они малобројни који нису заказани не чекају дуго.

И ово је прилика да подсетимо на то колико је важно имати изабраног лекара.

– Наравно да је изузетно важно изабрати свог лекара. Пацијент на тај начин има могућност да закаже преглед, не чека када дође у диспанзер, а тимска сестра изабраног лекара позива га на систематске прегледе, вакцинације и друге превентивне прегледе. Због свега тога апелујемо на пацијенте који немају изабраног лекара, да дођу у диспанзер, изаберу лекара и потпишу уговор са њим.

Да ли је почела вакцинација деце вакцином против сезонског грипа?

– Као што је познато крајем прошле недеље вакцине су стигле у све здравствене установе, па и у наш Дом здравља. Последњег дана октобра ми смо почели вакцинацију деце у нашем диспанзеру. Вакцинишу се деца која имају ризико фактор у смислу хроничних болести, као што је астма, дијабетес, болести срца и бубрега. Родитељи деце која имају неки од ових ризико фактора треба да се јаве изабраном лекару, како би деца на време, пре сезоне грипа, била вакцинисана и на тај начин заштићена од сезонског грипа.