Поверење пацијената веома важно за постизање добрих резултата рада – каже др Бранко Мишић, гинеколог

Поверење пацијената веома важно за постизање добрих резултата рада – каже др Бранко Мишић, гинеколог

Још један млади лекар, специјалиста гинекологије, однедавно је у тиму Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Шабац. Реч је о др Бранку Мишићу, који је, после Шабачке гимназије, на Медицинском факултету у Београду дипломирао 2003. године са просечном оценом 8,80. После лекарског стажа у Београду, од 2005. запослен је у Служби опште медицине Здравственог центра Шабац.

– Дуго нисам знао који факултет да упишем по завршетку гимназије. Двоумио сам се између електротехнике и медицине, потпуно различите области које сам заволео захваљујући сјајним професорима и педагозима гимназије. Шта је на крају пресудило да то буде медицина не знам, али ми је драго да сам изабрао тај пут. Што се тиче избора специјализације нисам имао никаква очекивања. На студијама су ме привлачиле хируршке гране као и радиологија. Када се појавио конкурс за специјализацију из гинекологије пријавио сам се. Специјализација ми је одобрена и ја сам је почео у октобру 2008. године – каже др Мишић.

 Да ли је почетак рада у Служби за здравствену заштиту жена испунио Ваша очекивања?

– Почетак рада у служби за здравствену заштиту жена је у потпуности испунио моја очекивања. Служба је, што се тиче лекарског кадра, подмлађена, уз присуство неколико искуснијих гинеколога који су спремни да својим искуством и знањем помогну. Радује и то што се гинеколошки диспанзер реконструише, па ће и услови за рад бити много пријатнији, а Служба ће бити опремљена и новим дијагностичким уређајима што ће нам доста олакшати рад.

Колико је за професионално обављање лекарског посла у данашње време, сталне модернизације, иновација и технолошког напретка важно континуирано учење и унапређење знања и да ли за то имате довољно могућности?

– Сматрам да имам довољно прилика за усавршавање. Морам да похвалим и управу Дома здравља Шабац, која је на време извршавала обавезе око уплате семестра, испита али и додатних активности, као што су школа колпоскопије и ултразвучна школа. Континуирано учење је и те како важно за постизање добрих резултата лечења, потребно је праћење новина, дијагностике, терапије, како би увек били у корак знањем са лекарима терцијарних установа у циљу доброг лечења.

Упркос чињеници да смо у 21. веку, чини се да код наших жена није нарочито развијена свест о важности превентинтивних гинеколошких прегледа, да ли можда и то може бити поље деловање у раду младих гинеколога – у смислу промоције здравља, посебно код младих?

– У праву сте, иако смо у 21ом веку, код наших жена ( и становништва уопште ) није довољно развијена свест о значају превентивних прегледа. Ипак ми се чини да је ситуација много боља у односу на раније године, томе је сигурно допринела и већа медијска пажња и заједничка ангажованост лекара и медија у циљу промоције здравља. Млади су више упознати захваљујући развоју интернета, лакше доступним информацијама, али код њих постоји страх и стид од прегледа, па не долазе док се не појави неки од проблема.

Шта Ви сматрате важним за постизање добрих резултата у раду?

– Да би се постигао добар резултат у раду потребно је, најпре, доста знања, потом добра сарадња на послу са колегама и медицинским сестрама, могућност добре дијагностике, непрекидно усавршавање, али изузетно је важно и поверење које ће наше пацијенткиње имати према нама и према свим предложеним дијагностичким и терапијским поступцима.

Порука будућим пацијенткињама:

– Порука пацијенткињама је да одвоје мало свог времена и да се јаве на гинеколошки преглед, где ће им, поред прегледа, бити одрађене, ако је неопходно, и одговарајуће дијагностичке процедуре ( ПАПА тест, колпоскопија, ултразвучни преглед ) и тако ћемо на време отклонити сумњу на постојање неког обољења или га открити у почетном стадијуму када је лечење лакше, а резултати лечења су много бољи.