Предавање „Фактори ризика за развој дијабетеса типа 2“ у сусрет Светском дану борбе против ове болести

Предавање „Фактори ризика за развој дијабетеса типа 2“ у сусрет Светском дану борбе против ове болести

Предавање на тему Фактори ризика за развој дијабетеса типа 2 -са освртом на могућност превенције ове болести и начином лечења исте у Удружењу дијабетичара Града Шапца последњег дана октобра одржала је прим. др Љубица Ножинић- Вилус из Дома здравља Шабац. Осим уводног предавања окупљени пацијенти били су у прилици да разговарају са прим. др Ножинић-Вилус и да постављају питања.

DIJABETES PREDAVANJE 2

 

 

 

 

 

Дијабетес је болест у сталном порасту, данас се сматра да је у Републици Србији оболело око 700.000 људи. Фактори ризика за ову болест су: наследни фактори, повећана старосна доб становништва, гојазност, седатарни начин живота, хипертензија и исхемијска болест срца и употреба лекова против ових обољења, дислипидемије, полицистични оварујуми, а у посебном ризику су жене које су родиле децу преко 4 кг.

DIJABETES PREDAVANJE

Најбоља превенција дијабетеса типа 2 је исхрана са доста воћа и поврћа са адекватним енергетским и калоријским уносом са оскудним нивоом засићених угљихохидрата и масти. За превенцију дијабетеса од посебног је значаја и повећана физичка активност.