ПРЕДАВАЊЕ – НЕУРОКУТАНА МЕЛАНОЗА (НЦМ)

ПРЕДАВАЊЕ – НЕУРОКУТАНА МЕЛАНОЗА (НЦМ)

Данас је у Клубу Опште болнице „Др Лаза К.  Лазаревић“  са почетком у 13:00 часова, одржано предавање наше докторке, педијатра  Мирјане Васић Илић . Тема  – Неурокутана меланоза (НЦМ).

Предавање је намењено лекарима, фармацеутима, биохемичарима, медицинским сестрама, техничарима и стоматолозима.

Др Мирјана Васић Илић је присутним колегама говорила о овом  (НЦМ) – ретком синдрому меланосцитних лезија коже и меланозе у централном нервном систему . Стављен је акценат на постављање дијагнозе , клиничку слику и терапију. Обзиром да се симптоматска дијагноза препознаје и манифестује у току прве године живота , педијатри је препознају код пацијената који су рођени као хидроцефалус ,  јавља  се главобоља, повраћање, генерализовани напади, повећан обим главе, фотофобија, укоченост врата. Код асимптоматске клиничке слике , где се обавља преглед  деце са великим  урођеним младежима ,  осим на кожи где су видљиве промене – ради се циљани скрининг (биопсија и магнетна резонанца).

Докторка је присутнима презентовала више студија случаја где су деца са асимптоматским променама имала сасвим добре прогнозе али  и случај где су јасни симптоми и који се нажалост углавном лоше заврше.

Предавању присуствовали  чланови Менаџмента наше установе  и  колеге  здравствене струке.