Предавање : Пробиотици – улога и примена у пракси

Предавање : Пробиотици – улога и примена у пракси

Дана 18.06.2024. у Клубу Опште болнице „Др Лаза К.  Лазаревић“  са почетком у 13:00 часова, одржано је предавање Лазара Новаковића на тему : Пробиотици – улога и примена у пракси.

Предавање је било намењено медицинским сестрама и техничарима.

Лазар је говорио о микробима, бактеријама, протозоама и гљивицама који се налазе у нашем окружењу, на нама и у нама. Тај однос према микробима наш организам заснива на такозваној симбиози (суживоту). У зависности од тога како се микроби понашају, та симбиоза може бити заснована на сапрофитизму, паразитизму и мутуализму (узајамној користи). Према непатогеним чиниоцима човек је развио исти однос као и према сопственим структурама, а према патогеним одговарајући одбрамбени систем. Данашњи човек се у великом делу одрекао изворног живота. Мало се креће, другачије се храни, користи хигијенска и дезинфекциона средства, конзервансе и различите антимикробне лекове.

Резултат свега овога је поремећена природна симбиоза човека и корисних колиформних бактерија, што је резултирало порастом различитих алергијских, аутоимуних, па и малигних обољења. Бројне студије показују да из године у годину расте инциденца тих обољења, а добро је познато да су она ређа код оних који живе „изворнији живот“ у односу на оне са високим економским стандардом. Реч је о обољењима мултифакторалне природе у чијој појави, поремећена биолошка равнотежа, неоспорно, има учешће. Из овог јасно произилази да враћање ове равнотеже представља значајну компоненту у превенцији и лечењу тих обољења. Циљ овог рада је да представи улогу пробиотика у враћању поремећене биолошке равнотеже и правилан одабир и употребу пробиотика кроз примере из праксе.