Превенција и рано откривање најважнији за лечење рака дојке оцењено на конференцији за новинаре

Превенција и рано откривање најважнији за лечење рака дојке оцењено на конференцији за новинаре

Национални дан борбе против рака дојке, који ће у Србији сутра бити обележен први пут, био је повод за конференцију за новинаре која је данас одржана у Заводу за јавно здравље Шабац. О раној дијагностици, скринингу, епидемиологији, лечењу и здравственом просвећивању, пре свега младих и о значају превентивних прегледа говорили су др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора Дома здравља Шабац, прим. др Милијана Поповић директорка Завода за јавно здравље, др Оливера Стојановић, специјалиста социјалне медицине, др Оливера Ђокић, специјалиста интерне медицине-субспецијалиста онколог и др Бора Лукић, специјалиста радиологије. Посебно значајно и корисно за развој свести о значају превенције било је и сведочење, пацијенткиње Вере Јовановић, која је говорила о свом искуству од дијагнозе рака дојке до излечења од ове болести.

Конференцији су присуствовали Немања Пајић, заменик градоначелника Шапца, Небојша Зеленовић, народни посланик и Бранко Вујковић, помоћник директора Опште болнице. Они су истакли да заједница препознаје важност ове теме, али и значај који за очување здравља и спасавања живота има превенција, због чега дају подршку спровођењу скрининг програма.

Конференцији су, осим представника медија, присуствовали ученици шабачких средњих школа – Медицинске, Економско-трговинске и Школе примењених уметности, као и студенти две високе школе – Високе пољопривредне и Високе школе струковних студија за образовање васпитача.