Превенција – ВАШЕ ВРЕМЕ ЗА ЗДРАВЉЕ

Превенција – ВАШЕ ВРЕМЕ ЗА ЗДРАВЉЕ

Дом здравља „Др Драга Љочић“ спроводи Национални скрининг карцинома дојке, наши гинеколози обављају и опортуни скрининг на карцином грлића материце, честа су предавања о важности превенције у очувању здравља жене – све са истим циљем: да сачувамо здравље, а здравствене промене откријемо у најранијој фази, када је велика могућност излечења. У настојању да своје ресурсе учини још снажнијим, Дом здравља у Шапцу континуирано унапређује знање својих лекара и техничара. Међу гинеколозима који су завршили обуку за цитоскринере је и др Бранко Мишић, који каже да је обука била тешка, а одговорност велика, али да ће веома користити у пружању још квалитетније услуге нашим корисницама. У сусрет Европској недељи борбе против карцинома грлића материце, издвајамо савет др Бранка Мишића, гинеколога:

Савет лекара:

–  Свака жена би требало једном годишње да обави гинеколошки преглед и ПАПА тест. Девојке које тек ступају у сексуалне односе морају да знају како се могу сачувати. Најважнији доказани узрочник карцинома грлића материце је ХП вирус који се са особе на особу преноси сексуалним контактом. Неће свака особа која је заражена овим вирусом оболети – код већине се организам избори са том инфекцијом и вирус остаје у фази мировања без активности. Доказано је да постоје додатни фактори који повећавају шансу за настанак ове тешке болести: пушење цигарета, врло рано ступање у незаштићене сексуалне односе, честа промена партнера, неадекватна лична хигијена, постојање других сексуално преносивих болести. Битно је истаћи да од момента када је инфекција почела па до настанка карцинома прође неколико година. Болест пролази кроз разне фазе које се називају премалигне промене, у зависности од тога који проценат ћелија је захваћен вирусом. Болест у тој фази не даје никакве симптоме, жена никако не може знати да је оболела док не дође на преглед.

При прегледу се или виде одређене промене на грлићу материце или се промене уоче на ПАПА тесту. Даље се ради колпоскопски преглед а након њега биопсија – узимање исечка са дела оболелог грлића и након хистолошке анализе се дефинитивно поставља дијагноза. Ако се болест открила у овој фази она је 100%  излечива хируршком интервенцијом која се зове конизација. Тада се нешто већа површина оболелог грлића уклони и на тај начин је пацијенткиња излечена. Ако жена не би долазила на преглед инфекција би даље напредовала, захваћене би биле и дубље структуре у грлићу, прешла би болест и на суседне органе – вагину, мокраћну бешику, црева, али и удаљене – плућа, јетру, кости. У том стадијуму проценат излечења је мали. Годишњи преглед од 10-15 минута може спречити настанак карцинома грлића – поручује др Бранко Мишић, гинеколог у Служби здравствене заштите жена Дома здравља „Др Драга Љочић“.