Прим. др Љубица Ножинић Вилус о превенцији и лечењу дијабетеса за ТВ Шабац

Прим. др Љубица Ножинић Вилус о превенцији и лечењу дијабетеса за ТВ Шабац

 

У сусрет Светском дану борбе против дијабетеса прим.др Љубица Ножинић Вилус из нашег Дома здравља и Слободан Богуновић, председник Удружења дијабетичара били су гости емисије Шабачка хроника ТВ Шабац.

Прим.др Љубица Ножинић Вилус истакла је да је недостатак јединственог регистра оболелих од дијабетеса један од проблема са којим се суочавају и оболели и лекари.

– Дијабетес је глобални проблем, јер у свету од ове болести болује око 366 милиона људи. У Србији се процењује да је око 600.000 оболелих од дијабетеса, мада се све чешће помиње и број од чак 700.000 дијабетичара. Седатарни начин живота, смањена физичка активност, нездрава исхрана и стрес свакао спадају у основне факторе ризика за појаву дијабетеса. Зато сматрам да је јако важна едукација оболелих, али и оних који су у опасности да оболе – рекла је прим. др Љубица Ножинић Вилус.

Шабачко Удружење дијабетичара основано је у мају прошле године, а основни циљ је окупљање оболелих од ове болести, размена информација и едукација.

– Имамо око 40 чланова, окупљамо се сваког последњег четвртка у месецу у просторијама Месне заједнице Доњи шор. Сматрамо да је добра информисаност изузетно важна за дијабетичаре, па су нам лекари чести гости. Они држе предавања која за циљ имају едукацију дијабетичара, а, осим тога, важно нам је разменимо и сопствена искуства – истакао је Слободан Богуновић, председник Удружења дијабетичара.

Поводом Светског дана борбе против дијабетеса сутра ће бити организована акција провере нивоа шећера у крви на простору испред апотеке „Слобода“, а екипе нашег Дома здравља даваће савете и разговарати са заинтересованим суграђанима.