Прим.др. Мирјана Лапчевић, Председница удружења оболелих од реуматских болести Србије

Прим.др. Мирјана Лапчевић, Председница удружења оболелих од реуматских болести Србије

У Дому здравља „Др Драга Љочић“ , Прим. др Мирјана  Лапчевић, Председница удружења оболелих од реуматских болести Србије,а на позив директрке др Јасмине Станковић,  одржала је предавање и разговарала са здравственим радницима наше установе. Скренута је пажња на значај ране дијагностике реуматске запаљенске болести  као и на велики број оболелих у Србији и то 70 000 лица укључујући и 2 000 деце. Суштина је у  неупућености да се обољење јавља у раном узрасту, чак од 16-е до 55-е године, што значи у репродуктивном периоду и ако се не открије и не лечи на време води великим проблемима (инвалидности, оперативним  методама и хоспитализацији).

Наша установа се бави  примарном  здравственом заштитом , а лекари  су и први контакт са оболелим ,  препознавањем  првих симптома (раном дијагностиком)  упућују оболеле реуматологу на даљу обраду.  Реуматоидни артритис је хронично запаљенско реуматско обољење које пре свега захвата зглобове, али неретко и унутрашње органе, нервни систем и кожу. Спада у групу  системских болести везивног  ткива и чешће се јавља код жена.

Према Европској Алијанси за борбу против реуматизма, У Европи, свака четврта особа  болује од неког облика хроничне реуматске болести. Оно што је забрињавајуће за једну заједницу  је да у Србији од аутоимуних реуматских болести , болује око 100 000 млладих .  Акценат је стављн  на постављање  дијагнозе у прва три месеца и адекватно лечење  како би се болест довела у ремисију.

  • Клиничке студије су значајан елемент стратегије против болести – изјавила је Прим. др Мирјана Лапчевич