Прим. др Мирослав Поповић: обимни и бројни послови обележили протеклих годину дана

Прим. др Мирослав Поповић: обимни и бројни послови обележили протеклих годину дана

Обимни послови у свим сегментима рада Дома здравља Шабац обележили су протеклу годину у којој је на челу ове установе прим. др Мирослав Поповић. Заједнички циљ свих активности је даље унапређење квалитета здравствене услуге и услова у којима се лече наши корисници и раде запослени.

– У протеклој години било је пуно посла – од инфраструктурних радова, преко ангажовања младих лекара, усавршавања знања до организације различитих превентивних активности, све са циљем повећања доступности и побољшања квалитета здравствене заштите – каже прим. др Мирослав Поповић, директор Дома здравља Шабац, сумирајући урађено у претходној години.

DR MIROSLAV 1 Обезбеђење адекватних услова за лечење и рад у нашим објектима и даље је један од најважнијих предуслова за пружање безбедне и квалитетне здравствене заштите.

– Реконструисали смо амбуланту у Мајуру, после дужег времена обезбедили адекватне услове за рад у овом објекту. Овде је почео са радом и педијатар, што је веома важно за ово приградско насеље, јер спада у најмлађа на нашем подручју. Како нам је циљ да се сви наши суграђани лече у истим условима, чинимо све што је у нашој моћи да све наше амбуланте имају исте услове. Тако смо реконструисали и амбуланту у Рибарима, уз помоћ донатора и сарадњом са мештанима, а ради се и на нашем објекту у Поцерском Добрићу. У плану је реконструкција крова на згради у Прњавору, која ће у првој фази бити урађена до краја године, а тај простор ће бити намењен гинекологији и педијатрији. Имамо у плану и изградњу нових амбуланти – у Штитару је потребно да Месна заједница реши проблем око избора адекватног плаца, а у плану је и изградња амбуланте у Јевремовцу, где је у току поступак обезбеђења плаца. Један од најважнијих послова у протеклих неколико година је изградња централне стерилизације у Дому здравља, за шта су средства обезбеђена ребалансом градског буџета – каже прим. др Поповић.

Град је пружио важну подршку и кад је у питању ангажовање младих лекара.

– Ангажовањем десет лекара и десет техничара створена је могућност да све наше амбуланте на сеоском подручју раде, да посао организујемо секторски – преко пунктова у Прњавору и Волујцу, али и да организујемо различите превентивне активности, укључујући и прегледе у нашим акцијама Караван здравља и Базар здравља. Осим тога, ови млади људи добили су прилику да стичу праксу и усавршавају знања стечена током школовања, што је за овај посао врло важно.

SVI ISPRED SANITETA

Овакав начин ангажовања младих лекара, чији рад финансира град, много значи у организацији посла, али, упркос томе, постоји дефицит изабраних лекара, јер они немају ID број. То ће, свакако, бити проблем у раду овако велико броја амбуланти, које покривају цело подручје градске управе, разуђене су, а ми настојимо да свим нашим суграђанима на исти начин изађемо у сусрет  – наглашава директор Дома здравља Шабац.

Унапређење рада Службе хитне медицинске помоћи је један од приоритета. Шта је урађено на овом плану?

–  Формирали смо пункт Службе хитне медицинске помоћи у Волујцу. Овде су лекари доступни житељима овог и околних поцерских села током целе ноћи, што је у протеклом периоду показало пуну оправданост. Наравно да то значи већи обим посла за ову службу, али спремно смо одговорили и на тај изазов. Уз подршку града, ова служба је добила нов, потпуно опремљен реанимобил, преко потребан да би се на време и у најкраћем временском року стигло и до најудаљенијих пацијената.

SANITET

У процесу набавке је још једно такво возило што ће допринети још ефикаснијем раду службе. Организовали смо и две обуке Pre Hospital Trauma Life Support, које нашим запосленима омогућавају усвајање врхунских вештина и знања у области прехоспиталног збрињавања трауматизованих пацијената, уз међународно признате сертификате.

Управо то у први план ставља знање – па шта је и колико урађено у протеклом периоду на плану усавршавања?

–  Као и у свим другим областима доста се урадило. Наша два лекара, гинеколога, завршила су обуку за цитоскринере и од јула раде и овај посао, што је веома важно, посебно ако имамо у виду скрининге карцинома који су у току. Дом здравља финансира трошкове школовања за три више медицинске сестре на Високој струковној школи у Шапцу. Додељене су и специјализације, па ће се наши лекари усавршавати у области опште, ургентне и палијативне медицине, гинекологије, дечије и превентивне стоматологије. Све ово, уз континуирану медицинску едукацију, заиста представља темељ добре, сигурне и квалитетне здравствене заштите.

У протеклом периоду били сте веома активни на пољу превенције и промоције здравља?

– Тако је, то нам је један од најважнијих послова. Организовали смо посете селима у оквиру Каравана здравља, а житељима овог дела нашег града створили могућност да се прегледају, посаветују, провере притисак и ураде офталмолошки преглед. И све то и за оне који немају здравствено осигурање, што је за њих немерљиво. Овако је прегледано на стотине наших корисника, урађено је више од 200 гинеколошких прегледа, отркивене и промене на репродуктивним органима код жена, па се акција показала веома корисном. Неки од ових наших суграђана нису годинама били код лекара, неки немају могућности, без осигурања, често и без довољно средстава за долазак до града, па ми се чини да, на основу свега тога, ова наша акција има и јавно здравствени, али и хуманитарни карактер, а то и јесте наша мисија.

MAJKA SA DETETOM

Скрининг карцинома дојке је у току, почео је скрининг колоректалног карцинома?

– Национални скрининг карцинома је веома важан посао. Нажалост, број жена које се одазивају на наш позив и даље није на задовољавајућем нивоу. Апелујем на све наше суграђанке да се одазову, јаве изабраном гинекологу и оду на преглед, све је организовано и то је најједноставнији и најпоузданији начин да се провери здравље. Почео је и скрининг колоректалног карцинома, који се спроводи преко изабраних лекара, а намењен је и особама код којих нема никаквих промена ни знакова обољења, а спадају и ризичне групе. Скрининзи у потпуности постају оправдани тек кад највећи број наших корисника уради прегледе, зато користимо сваку прилику да позовемо наше суграђане да ураде прегледе и о свом здрављу мисле на време.

Прошли сте, у међувремену, и реакредитацију, шта то значи за установу?

– Све о чему сам говорио и још много различитих важних послова о којима нисам говорио свакодневно потврђује високу професионалност запослених и високе стандарде у раду установе. Зато, акредитација представља само још једну потврду  тог квалитета, али никако не представља завршен посао. Напротив, акредитација на период од седам година представља признање за досадашњи рад, потврду спремности за даље усавршавање знања и процедура, на чему ћемо посвећено радити и у наредном периоду.