Прим. др Весна Ђурић за ТВ Шабац: Циљ скрининга да се карцином дојке открије у раној фази

Прим. др Весна Ђурић за ТВ Шабац: Циљ скрининга да се карцином дојке открије у раној фази

Рак дојке је најчешћи малигни тумор и један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији. Сваке године се региструје око 4.000 новооткривених случајева болести, што представља више од четвртине свих малигних болести код жена. Од ове болести годишње умре 1.600 жена, што чини 18% смртности од канцера. Имајући у виду важност превенције и рано откривање ове болести, Дом здравља Шабац почеће током марта позивање жена старости од 50 до 64 године на скрининг рака дојке.

KZN GRADSKA UPRAVA 07 02 2012 – Циљ у организованом скринингу и мамографији је да се карциноми открију у раној фази, у фази када они нису ни папабилни често – не могу се напипати приликом прегледа, већ се могу дијагностиковати само снимањем – рекла је у изјави за ТВ Шабац прим.др Весна Ђурић, директорка Дома здравља Шабац.

Позивом на превентивне, организоване прегледе у Шапцу ће бити обухваћено око 9.000 жена, које треба да, по добијању позива, контактирају изабраног гинеколога у нашој установи. Ово је веома важно због раног откривања болести и њеног лечења.

Код жена у Србији рак се најчешће открива у одмаклој фази. У тренутку постављања дијагнозе, код више од половине жена је дошло до ширења болести из дојке у регионалне лимфне жлезде, на кожу, или већ постоје удаљене метастазе, што значајно смањује њихове шансе за излечење.