Припреме за скрининг карцинома грлића материце и карцинома дојке

Припреме за скрининг карцинома грлића материце и карцинома дојке

Наш Дом здравља у сарадњи са Општом болницом „Др Лаза К. Лазаревић“ и Заводом за јавно здравље Шабац ускоро ће почети организовани скрининг карцинома грлића материце и карцинома дојке. У току је израда акционог плана за спровођење скрининга.

– Овај посао не можемо сами да урадимо, јер немамо радиологију и цитоскринера. Предвиђено је да се скрининг карцинома дојке ради за популацију жена од 50 до 69 година, а скрининг карцинома грлића материце код жена од 25 до 64 година. Наше екипе правиће спискове, медицинске сестре потом слати позиве пацијенткињама да се јаве ради скрининга. На овим позивима ће бити наведен број телефона тима којем пацијенткиња треба да се јави. Позивом тиму, жене заказују прегледе код изабраног гинеколога, а потом се заказује мамографски преглед. По обављеном прегледу, пацијенткиња се са мамографским извештајем враћа код изабраног гинеколога, који треба да јој саопшти резултате и у зависности од њих преглед се понавља или не. За карцином грлића материце процедура је иста, у заказаном термину се обавља преглед и узима брис за папа тест, који се потом шаље у болницу – каже прим. др Весна Ђурић, директорка Дома здравља Шабац.

Циљ скрининга карцинома дојке и карцинома грлића материце је да се у раном периоду открију малигне болести и да се превенирају, јер подаци о броју оболелих и умрлих од ових болести забрињавају, а само организованим скринингом може се постићи пун ефекат и заштитити здравље жена. Целом акцијом координираће Завод за јавно здравље Шабац, јер је важно да све активности прати и адекватна медијска кампања, како би се жене одазвале нашем позиву и дошле на преглед.