Проф. др Драгана Лаврнић о неуропатијама

Проф. др Драгана Лаврнић о неуропатијама

Низ стручних предавања у организацији Дома здравља “Др Драга Љочић” настављен је гостовањем проф. др Драгане Лаврнић, специјалисте неурологије, професорке Медицинског факултета Универзитета у Београду. Професорка Лаврнић одржала је предавање “Неуропатије”за велики број заинтересованих у Клубу Опште болнице. Пре предавања проф. др Драгана Лаврнић разговарала је са др Јасмином Станковић, директорком Дома здравља „Др Драга Љочић“.

Неуропатије су болести периферних живаца и могу бити наследне и стечене. Настају због мутација одређених гена, као последица дијабетеса, обољења штитне жлезде и јетре. Постоје и бубрежне и алкохолне полинеуропатије, али и полинеуропатије настале услед недостатка витамина, пре свега из групе Б. Узрокују их и аутоимуне болести, метали, индустријски и биолошки отрови, а и примена великог броја одређених лекова као што су цитостатици, поједини антибиотици, антиепилептици, антиаритмици, антихипертензиви.

Постоје и трауматске неуропатије,као и неуропатије код малигних болести које се најчешће откривају једну до две године пре појаве и дијагностиковања злоћудног обољења. Могу да се јаве и код лајмске болести приликом уједа крпеља, код хепатитиса, ХИВ инфекције, системског лупуса, реуматоидног артритиса. Важно је напоменути да сам узрок који је довео до обољења у великој мери одређује прогнозу и опоравак. Узроци су такве природе да је некада могуће очекивати и потпуно излечење, док у другим ситуацијама терапијски ефекат апсолутно изостаје.