Пројекат АХЕАД – КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ

Пројекат АХЕАД – КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ

Поводом завршетка реализације пројекта АХЕАД у Мачванском округу и Србији, у Заводу за јавно здравље у Шапцу је одржана Конфернција за медије. Медијски едукативни центар (МЕЦ) је у Србији спровео  истраживање ЕУ/ХАДЕА у периоду од априла 2021, до јануара 2023. године и анализирао ефекте „Медицинске пустиње“ у Србији као и миграцију медицинског кадра. Медицинске пустиње су области које се односе на праћење смањења броја становника праћене смањењем броја или недостатком лекара и здравствених радника и смањену доступност у популацији. Сврха самог пројекта је да се постигне бољи приступ здравственим услугама и равноправнији приступ  здравству уопште.

У пројекат је укључен велики број земаља: Италија,Молдавија,Холандија, Румунија и Србија а циљ је да се промовишу иновације (дигитализација) у пружању здравствених услуга и креирање политике јавног здравља.

У Србији, главни учесници пројекта су здравствени радници и представници пацијената који су попуњавали онлајн анкету као и локалне самоуправе, студенти медицине, чланови дијаспоре и експерти за планирање здравственог кадра. Током истраживања приоритетних проблема ( као што су новчана средства и зараде здравствених радника, мањак радних места и особља, немогућност напредовања и услови рада) дошло се до закључка и предлога  који се односе на миграцију здравствених радника.

  1. априла 2023. скупљени и обрађени подаци се планирају изложити на састанку Европског парламента.

На данашњој конференцији за новинаре присутнима су се обратили – Момир Рајчевић, председник медијског едукативног центра, координатор за АХЕАД у Републици Србији, МСЦ. др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље у Шапцу, др Јасмина Станковић, директор Дома Здравља „Др Драга Љочић“ у Шапцу, др сц. Милош Тошић заменик директора и сарадник у настави Високе медицинске школе струковних студија „Милутин Миланковић“ у Београду, еволуатор.