Прошла година била успешна, оцењује директорка Дома здравља Шабац прим. др Весна Ђурић

Прошла година била успешна, оцењује директорка Дома здравља Шабац прим. др Весна Ђурић

На прагу 2012. године Дом здравља Шабац је модерна здравствена установа, коју карактерише висока професионалност и стручан кадар, савремена опрема, широка мрежа амбуланти на целом подручју Градске управе Шапца и доступност здравтсвене заштите. Свесни да само континуираним радом на унапређењу квалитета своје услуге, можемо у потпуности одговорити свим изазовима професије и у 2012. то ће бити основне смернице у нашем раду на свим пољима.

О најважнијим активностима у прошлој години, које представљају одличну основу за даље унапређење нашег рада, разговарамо са директорком Дома здравља Шабац прим. др Весном Ђурић.

Како оцењујете 2011. годину?

– Генерално оцењујем прошлу годину као позитивну, без обзира на тешку економску ситуацију у којој су били сви грађани и све установе и фирме. Мислим да је у Дому здравља 2011. била јако успешна, јер смо јако пуно урадили, не само на инвестиционом одржавању, које смо радили и претходних година, па нам није остало превише тога што је потребно урадити. Ипак, све што је било потребно урадити, ми смо урадили и у прошлој години. Опрему смо набављали и свих претходних година, па је наша опрема нова и није било неке потребе за набавком нове.

Шта је, по Вашем мишљењу, обележило протеклу годину?

– Оно што је најважније и што је, верујем, на неки начин обележило прошлу годину је завршетак процеса акредитације, који смо врло успешно извели. Друго, чиме смо доказали да смо подигли стандард услуге коју пружамо, је награда за квалитет, коју смо добили од Министарства здравља. То је једна од оних награда чију регуларност је немогуће довести у питање, јер свако ко приступи рачунару, уноси оно што ради, а то се генерише у базу података у „Батуту“ и ти подаци су релевантни извор за процену рада здравствених установа. Ова награда је и за нас била изненађење, јер нисмо знали да ћемо овако високо бити рангирани.

Раније сте наводили да је један од најважнијих задатака Дома здравља Шабац усавршавање запослених. Колико је урађено на овом пољу и да ли ће активности бити настављене?

–  Сматрам да су едукације, у које ми улажемо, изузетно добре и корисне. У прошлој години смо добили и велики број нових специјалиста. Наша квалификациона структура је изузетно добра, јер имамо више специјалиста него лекара опште праксе. То је, свакако, један од параметара који потврђује квалитет нашег рада и услуге коју пружамо. Осим ових и континуиране едукације, трудимо се да наше запослене обучимо и у вештинама које им могу користити у обављању посла. Тако смо имали обуке из ултразвучне дијагностике за педијатре, а наши гинеколози додатно су обучавани за ултразвучну дијагностику – за колпоскопију.

Докле је стигао процес информатизације у Дому здравља Шабац?

– Процес информатизације у Дому здравља далеко је одмакао. Ми смо далеко у односу на многе друге у Србији, заправо ми смо водећа установа по томе колико смо се информатизовали. Изабрали смо и електронски картон за стоматологију и он треба врло брзо да буде имплементиран, а онда ће сви у Дому здравља радити са еелектронским картоном. Проблем у извесној мери представља то што се још паралелно води и документација која није у електронској форми, већ на папиру, стално има неких измена којима морамо да се прилагодимо. Али, мислим да су и запослени, по мојој процени велика већина њих, опредељени да истрају у свему томе без обзира колико да је тешко. Уверена сам да ми на прави начин одговарамо на све професионалне изазове и да смо спремни да се мењамо и прилагодимо потребама.

Као установа примарне здравствене заштите Дом здравља Шабац требало би да је у потпуности доступан за потребе свих житеља Шапца и околине.

–  Наравно да смо тога свесни. И управо то одређује и усмерава наше бројне активности. И у 2011. години радили смо на обнављању, реконстукцији својих објеката, мада, искрено, већ неколико година на томе радимо врло ангажовано, па није преостало много амбуланти којима су потребни опсежнији радови. У прошлој години радили смо на објектима у Врањској, Липолисту, али смо излазили у сусрет и корисницима својих услуга и одговарали на њихове иницијативе. Тако је поново почео са радом стоматолог у Волујцу, за ово и околна поцерска села, а отворили смо и пункт Службе хитне медицинске помоћи у Прњавору. Сматрам да је веома важно да је овим, али и бројним другим активностима, које су подразумевале изградњу и реконструкцију амбуланти на сеоском подручју, последњих година учињен огроман помак у повећању доступности здравствене заштите свим нашим суграђанима.

Користим прилику да нашим пацијентима и свим запосленим у Дому здравља Шабац пожелим добро здравље, личну и породичну срећу и професионални успех у овој години, у којој ћемо, уверена сам, одговорно и посвећено обављати послове који су нам поверени.