Радионица едукације и подршке онколошких пацијенткиња

Радионица едукације и подршке онколошких пацијенткиња

У среду, 27. децембра 2023. у Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац одржана је радионица едукације и подршке онколошких пацијенткиња са раком дојке кроз процес лечења.

 

У оквиру радионице уводну реч је имала др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац.

 

– Ми смо се укључењем у пројекат који подржава Министарство здравља, а покренуло га је Удружење Женски центар Милица за подршку женама оболелим од карцинома дојке, грлића материце и јајника, показали да смо спремни за сваки вид сарадње како бисмо олакшали пут кроз који пролазе жене оболеле од ових обољења. Најпре смо изразили жељу да учествујемо у овом пројекту у договору са Институтом за онкологију и радиологију Србије Београд који нам је предложио да превозимо жене које су на зрачној терапији, јер се дошло до закључка да се многе жене не одазивају на зрачну терапију, јер долазе из руралних подручја и да то често буде препрека, некад и финансијски разлози. Ми ћемо бити спремни да наши возачи превозе до Института за онкологију, како бисмо смањили и хоспитализације, а свакако тим женама боравак у кућним условима уз подршку породице у тим тешким тренуцима је од велике користи- подвукла је директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић.

 

Предавање на тему „Лечење карцинома дојке“ одржала је прим. др Маријана Миловић Ковачевић са Института за онкологију и радиологију Србије, предавање на тему „Секундарни лимфедем руке – од превенције до терапије“ одржала је проф. др Светлана Поповић Петровић са Института за онкологију Војводине, а сесију „Удружење по мери пацијенткиња“ одржала је дипл. инг Весна Бонџић, председница Женског центра Милица.

 

 

Женски центар Милица укључио је наш Дом здравља заједно са Институтом онкологије и радиологије Србије и Асоцијацијом Дуга у пројекат „Национални програм подршке женама оболелим од карцинома дојке, грлића материце и јајника“. То је уједно и подршка њиховим породицама.

 

Пројекат је подржало Министарство здравља.