Реконструкцијом до боље организације и веће ефикасности у Служби здравствене заштите деце и омладине

Реконструкцијом до боље организације и веће ефикасности у Служби здравствене заштите деце и омладине

Реконструкцијом и новом организацијом рада у Служби здравствене заштите деце и омладине постигли смо већу ефикасност, раздвојили прегледе здраве од прегледа болесне деце и скратили време чекања на преглед – истиче начелница др Биљана Вуковић.

– У току реконструкције службе у приземљу су отворене нове ординације за преглед болесне деце. Сваки лекар има сталну ординацију и има тимску сестру са којом ради. Тријажу пацијената, који немају изабраног лекара, као и оних чији лекар не ради, ради тријажна сестра на шалтеру. Прегледи здраве деце се раде на првом спрату у просторијама саветовалишта, а ту се налазе и просторије за вакцинацију и ултразвук. Сваки лекар ради један дан у недељи само прегледе здраве деце. Новом организацијом службе, омогућили смо да се прегледи и телефонски заказују, тако да је скраћено време чекања на преглед.

Шта је најактуелније у Служби и да ли су високе температуре последњих недеља утицале на повећање обима рада?

– Посла тренутно имамо мање него у зимском и јесењем периоду. Тренутно највише радимо прегледе здраве деце за уписе у вртић и предшколску установу. Добар здравствено васпитни рад и доста приче су учинили да се пацијенти придржавају препорука у периоду високих температура, тако да није било превише болесне деце. У току су припреме за систематске прегледе школске деце, договори са службама секундарног нивоа за обављање лабораторијских специјалистичких прегледа, а почињу и припреме за праћење предавања која се организују за здравствене раднике у оквиру континуиране медицинске едукације.

Како се организују систематски прегледи деце и какав је одзив?

– Систематске прегледе од почетка ове године раде изабрани лекари. Ради се о прегледима и предшколске и школске деце. Децу позива тимска сестра изабраног лекара писаним позивом или телефонски у току целе године. Одзив је одличан.

Какви су услови за лечење најмлађих пацијената и рад запослених?

– Радимо у одличним условима. Захваљујући препознавању наших потреба од стране Дома здравља, реконструкцијом, о којој сам говорила, умногоме смо унапредили комплетан рад службе –простор је климатизован, имамо сву потребну опрему, а добили смо и нове ваге за мерење. Тренутно имамо 19 педијатара, од тога два педијатра раде у Прњавору, имамо два доктора на специјализацији, два доктора спортске медицине и једног доктора специјалисту дечје психијатрије. Имамо потребу за још две сестре за рад у тиму лекара који су дошли са специјализације, али и овако функционишемо добро и без икаквих проблема, иако су годишњи одмори у току.