РТС: У Шапцу без чекања на ултразвук у Служби за здравствену заштиту жена

РТС: У Шапцу без чекања на ултразвук у Служби за здравствену заштиту жена

За опремање Дома здравља у Шапцу, локална самоуправа ове године издвојиће 10 милиона динара. Осим три санитетска возила и анализатора крвне слике, та установа је добила и савремени, ултразвучни апарат, како би се у Служби за здравствену заштиту жена смањиле гужве и дужа чекања.

На великом екрану, јасније се може видети раст плода, зрелост постељице или количина плодове воде. Пред заказани порођај, чешће су и контроле.

Ивана Бугарчић из Шапца каже да није чекала: „Чим сам стигла одмах сам дошла на ред, са новим апаратом стварно је извршен добар преглед, са бебицом је све у реду, надам се, термин је 5. мај“.

За савремени ултразвучни апарат из буџета Града Шапца, издвојено је око три и по милиона динара.

„Сада имамо два функционална, одвојена су у две различите просторије, тако да оне колеге које раде у кабинету за ултразвук, када је он заузет, уколико се појави хитно пацијенткиња којој је потребан ултразвучни преглед, моћи ће да обаве у другој просторији“, истиче др Бранко Мишић, начелник Службе за здравствену заштиту жена у ДЗ у Шапцу.

У установи у којој су жене скоро четири пута бројније од мушкараца, покренута је и акција превентивних прегледа.

„С обзиром да се у овој служби у протеклој години рад одвијао само на једном апарату, јер је други имао учестале кварове, ми ћемо на овај начин смањити гужве, дуго чекање и мотивисати све жене да се одазову у што већем броју на преглед, покренули смо акцију у нашем Дому здравља да се од 1. априла до 1. јула прегледају све жене из нашег ДЗ“, наводи др Јасмина Станковић, директорка ДЗ ,,Др Драга Љочић.

Радмила Михаиловић, главна сестра Службе за здравствену заштиту жена каже да је одзив колегиница изузетно добар: „Оне својим примером дају поруку суграђанкама, колико је битно водити рачуна о свом здрављу, и обављати превентивне прегледе, и ја сам једна од њих, урадила сам превентивни гинеколошки и преглед дојке“.

Од почетка априла, у Служби за здравствену заштиту жена у Шапцу, повећан је број прегледа за 10 одсто. Планирано је да акције буду организоване и у сеоским амбулантама.

РТС.РС