Састанак Европског удружења здравствених установа – прилика за размену искустава и унапређење знања

Састанак Европског удружења здравствених установа – прилика за размену искустава и унапређење знања

На састанку Европског удружења здравствених установа, који је почетком ове недеље одржан у Берлину, здравствене установе Србије и наше удружење, представљала је заменица председника Управног одбора Коморе здравствених установа Србије прим. др Весна Ђурић, директорка Дома здравља Шабац. Учеснике састанка у име земље домаћина, поздравио је немачки министар здравља Daniel Bahr.

Првог дана овог значајног стручног скупа предствљене су нове чланице, међу којима је и Србија.

– Комора здравствених установа Србије обухвата 325 установа примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите и државне апотеке у целој Србији. Чињеница да смо присутни на једном овако важном скупу ме радује и сматрам да је чланство у HOPE веома значајно, а искуства других земаља нам могу користити у нашем свакодневном раду – рекла је представљајући здравствене установе Србије прим. др Весна Ђурић, издвајајући да су најважнија очекивања везана за могућност упознавања са стручном праксом у другим земљама, начином организације здравствених установа и увођењем клиничких путева.

Главна тема током овог скупа „Старење здравствених радника – старење пацијената“ привукла је велику пажњу и интересовање свих присутних, јер се сматра једном од најприсутнијих у целој Европи. Готово све земље се суочавају са озбиљним демографским проблемима, становништво је све старије, а све старији су и они који брину о здравственој заштити популације.

Састанак у Берлину био је и прилика да се чују искуства учесника Exchange програма који је у протеклом периоду реализован у Енглеској, али и прилика за избор нове председнице HOPE – Sare Pupato Ferrari, која обавља посао министарке здравља Шпаније.

Чланство здравствених установа Србије у Европском удружењу од великог је значаја за све здравствене раднике оцењује заменица председника Управног одбора Коморе здравствених установа Србије прим. др Весна Ђурић, јер отвара бројне могућности за размену искустава и унапређење знања. Једна од првих прилика биће следећи конкурс за програм Exchange, на који ће овога пута аплицирати и Србија.