Састанак у организацији Министарства здравља посвећен новинама у раду изабраних лекара

Састанак у организацији Министарства здравља посвећен новинама у раду изабраних лекара

У организацији Министарства здравља Републике Србије, помоћница министра за примарну здравствену заштиту др Дубравка Шарановић одржала је прошле недеље састанак са представницима свих домова здравља из наше земље. Тема овог скупа било је смањење административних обавеза изабраних лекара, рационализација и повећање ефикасности. Састанку су присуствовале директорка Дома здравља Шабац прим. др Весна Ђурић и др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора за медицинске послове.

Новине, које ће бити објављене у Службеном гласнику, између осталог, предвиђају да пацијенти неће морати да се за неке потребе враћају са секундарног нивоа свом изабраном лекару, што нашим суграђанима штеди време и труд, а лекару у Дому здравља ствара могућност да се у већој мери посвети свом, а не административном послу. За рецепте који су на листи РЗЗО рецепте ће и даље писати изабрани лекари, док ће за оне лекове који се купују рецепт писати лекар у секундарној здравственој установи. Они ће писати и упуте за евентуалне накнадне прегледе и анализе, али и извештај у два примерка, од којих ће један остајати у картону пацијента, а неће га, као раније, преписивати изабрани лекар.

Предвиђено је и да рад у домовима здравља буде организован по тимовима, које чине изабрани лекар и сестра, како би у догледно време били укинути шалтери. За примену ове мере неопходно је да се сви пацијенти изјасне и изаберу свог лекара.

Све новине имају за циљ рационализацију и већу ефикасност у раду – пацијенти ће брже и лакше долазити до неопходне терапије, а изабрани лекари у домовима здравља моћи ће у већој мери да се посвете својим пацијентима, јер нису у обавези да раде административне послове.