„Сат откуцава“ – туберкулоза је и даље озбиљан проблем

„Сат откуцава“ – туберкулоза је и даље озбиљан проблем

Према подацима Светске здравствене организације, 2017. године туберкулоза је по учесталости била десети узрок смрти у свету. Процењује се да је око милион деце оболело од туберкулозе. Додатни проблем је тај што од укупног броја оболелих, тек 60 одсто је регистровано.

Пандемија Ковида, донекле је скрајнула ову болест која у највећој мери напредује у сиромашним срединама и друштвеним групама. Забрињавајуће је да један нелечени пацијент са активном туберкулозом у току једне године инфицира десет до 15 људи.

У свету, највећи број оболелих од туберкулозе регистрован је у Индији, Кини, Филипинима, Пакистану, Нигерији, Бангладешу, Јужној Африци. У земљама Европске уније, годишње се пријављује око 60.000 пацијената.

Према подацима Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље у Шапцу, по броју оболелих од туберкулозе, Мачвански округ и даље је водећи у Србији, иако је од 2007. године дошло до смањивања обољења. На основу броја пријављених заразних болести у 2020. години, према новом Закону о заштити становништва од заразних болести, у Мачванском округу туберкулоза је на петом месту по учесталости.

Светски дан борбе против туберкулозе, ове године обележава се под слоганом „Сат откуцава“. Обележавањем овог дана, намера је да се јавност опомене о здравственом, социјалном и економском утицају туберкулозе. Уједно, скреће се и пажња на напоре за елиминацију туберкулозе као здравственог проблема.

Како се туберкулоза преноси?

Бацил туберкулозе капљицама се избацује у ваздух. Није могуће заразити се туберкулозом руковањем, преко крви и инјекцијама.

Како се заштитити?

– хигијеном и честим проветравањем животног простора

– правилном исхраном

– умереном физичком активношћу

– избегавањем пушења, прекомерне употребе алкохола и уживања у опојним дрогама

– обезбеђивањем довољно сна и одмора

Како препознати болест?

– кашаљ који траје дуже од месец дана

– слабост и умор

– ноћно знојење

– слаб апетит и губитак телесне тежине

– благо повишена температура

– искашљавање крви