Симпозијум „Унапређење репродуктивног здравља – примарна и секундарна превенција карцинома грлића материце“

Симпозијум „Унапређење репродуктивног здравља – примарна и секундарна превенција карцинома грлића материце“

Симпозијуму „Унапређење репродуктивног здравља – примарна и секундарна превенција карцинома грлића материце“ који се организовао у Београду из наше установе присуствовали су директорка Дома здравља др Јасмина Станковић, др Катарина Икодиновић гинеколог и др Гордана Радовановић гинеколог.

 

Симпозијум се одржао под покровитељством Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Министарства здравља и УНФПА – Уницефа онлајн.

 

Поздравне речи су упутили државни секретар доц др Предраг Саздановић помоћник Министарства здравља за јавно здравље и програмску заштиту г-дин Џон Кенеди Мосоти, директор Популационог фонда Уједињених нација за Србију (онлајн), затим др Фабио Скано, шеф канцеларије Светске здравствене организације у Србији и доц др Верица Јовановић директор Института за јавно здравље“ Др Милан Јовановић Батут“.

 

Симпозијуму је присуствовао и изнео искуства са ХПВ скринингом у свету и препоруке за Србију. Онлајн се представила Људмила Мосина из СЗО и говорила о превенцији рака грлића материце. Онлајн се огласио и доц др Леон Мевлич из Словеније који је изнео искуства Словеније у вези скрининга и ХПВ имунизације.

Искуства Холандије са ХПВ тестом као примарним тестом у организованом скринингу на рак грлића материце изнела је онлајн Сандра ван Дијк – де Брик координаторка Националног програма скрининга рака грлића материце. На исту тему говорила је проф  др Јасмина Вранеш из Наставног завода за јавно здравство „Др Андрија Штампар“ из Загреба. О ХПВ имунизацији причао је проф др Милош Маркович Медицински факултет Београд. О ХПВ детекцији и цитолошкој дијагностици је говорила проф  др Сања Миленковић КБЦ Земун.