Слаб одзив жена на скрининг карцинома дојке

Слаб одзив жена на скрининг карцинома дојке

Скрининг карцинома дојке који, у сарадњи са Општом болницом „Др Лаза К. Лазаревић“, организујемо од средине марта, није наишао на адекватно интересовање пацијенткиња, оценила је у изјави за ТВ Шабац др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора Дома здравља Шабац.

– Нашем позиву на мамографски преглед дојке, који се обавља у болници, одазвало се свега око 30% жена. Наиме, од 1.605 позваних, на преглед се јавило 536 пацијенткиња. Податак да су патолошке промене уочене код шест жена које су биле на прегледу указује на значај превентивних прегледа, посебно овако организованог скрининга – каже др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора Дома здравља Шабац.

Од карцинома дојке, који је најчешћи малигни тумор у Србији, годишње оболи око 4.000, а умре 1.600 жена. Једна од осам жена у нашој земљи током живота оболи од рака дојке. Ови статистички подаци јасно указују на важност коју превенција и Национални скриниг могу имати у спречавању ове болести. Зато Дом здравља Шабац још једном апелује на све наше суграђанке да се одазову на позив за скрининг и ураде мамографске прегледе, проверавајући тако своје здравље на организован начин, у заказаним терминима.