Стигла вредна опрема за Ковид амбуланту

Стигла вредна опрема за Ковид амбуланту

Дом здравља “Др Драга Љочић” данас је од Градске управе града Шапца добио анализатор крвне слике, апарат који ће бити од великог значаја за Ковид амбуланту. Како је истакао др Александар Пајић, градоначелник Шапца, град је за набавку овог апарата брзо одреаговао како би грађани који долазе у ковид амбуланту у најкраћем року добили неопходне анализе. Вредност опреме је око 900.000 динара.

Сматрали смо да је ово један од приоритета који Дом здравља “Др Драга Љочић” треба да добије, зато што је ово апарат који у року од једног минута даје анализу и омогућава здравственим радницима да установе да ли наши суграђани треба да ураде PCR тестове, антигенске тестове или да крену у даљу процедуру лечења – рекао је др Александар Пајић.

Како је нагласио градоначелник, капацитет апарата је довољно велики да све оне који дођу у току дана у Ковид амбуланту може да опслужи, односно да у најкраћем могућем року добију потребне анализе.

Докторка Јасмина Станковић, директорка Дома здравља “Др Драга Љочић”, у своје, као и у име запослених захвалила се локалној самоуправи, градоначелнику Шапца, председнику Скупштине града Шапца на брзом реаговању око набавке апарата.

Анализатор крвне слике од велике је користи за рад у Ковид амбуланти. На овом апарату ће се одређивати 60 анализа крвне слике за сат времена. Број прегледа у Ковид амбуланти се из дана у дан повећава. Претходних недеља имали смо од 320 до 360 прегледа. Сада је тај број порастао и на дневном нивоу имамо и преко 90 позитивних  – наводи др Јасмина Станковић.

Како је истакла, први преглед изискује обавезно да се одради анализа крвне слике која је брза оријентација лекару у Ковид амбуланти. С обзиром на то да ће од сада анализа бити готова за минут, лекар се на основу крвне слике орјентише да ли је у питању бактериолошка или вирусна инфекција.

Постојећи апарат који нам је служио био је намењен за мањи број анализа. С обзиром на пандемију и повећан број прегледа у Ковид амбуланти, учестали су кварови на том апарату и ми смо сада управо и одреаговали да не би дошли у ситуацију да се он поквари, а да тог дана не могу да се одраде анализе – објаснила је др Станковић и искористила прилику да апелује на грађане да се одазову на вакцинацију.