Свака десета особа има хроничну болест бубрега

Свака десета особа има хроничну болест бубрега

Болести бубрега чине велику групу обољења различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе. Ова обољења најчешће су изазвана инфекцијама, метаболичким поремећајима, токсинима и другим узроцима, а манифестују се као упале бубрега (пијелонефритис, гломерулонефритис, нефротски синдром). У ординацији доктора опште медицине, као изабрани доктори, често се срећемо са овом патологијом. Најчешће су то уринарне инфекције, затим уролитијаза и полицистична болест бубрега, наводи др Катарина Шимон, специјалиста опште медицине, начелница Службе за здравствену заштиту одраслог становништва у Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац.

Поводом Светског дана бубрега који се обележава другог четвртка у марту сваке године, др Катарина Шимон упозорила је да у просеку једна од десет особа има неки степен хроничне бубрежне инсуфицијенције. Ова болест, како је истакла, може се развити у било ком узрасту, али је ризик већи са повећањем година старости. После 40. године живота, јачина гломерулацијске филтерације опада за један одсто годишње. Укратко, што сте старији, веће су шансе да имате неко обољење бубрега.

– Разни фактори могу повећати могућност добијања бубрежног обољења: шећерна болест, висок крвни притисак, старост преко 60 година, гојазност, пушење и породична историја болести бубрега. Постоји група наследних болести које су повезане са болестима бубрега. Најчешће се ради о полицистичној болести бубрега. Постоје и друге болести које се могу наследити: цистиноза, примарна хипероксалемија, Фабријева болест, урођени нефротски синдром и друге – наводи др Шимон.

Како би се здравље бубрега очувало веома су важне животне навике, односно правилна исхрана. Како др Шимон истиче, конзумирање превише слатке хране, грицкалица, газираних напитака, висок ниво натријума у исхрани, брза и конзервисана исхрана сметају бубрезима. Исто тако, претерани унос алкохола може узроковати да наши органи не буду довољно хидрирани.

– Правилан рад бубрега зависи од адекватног протока течности. Најбоља храна за здравље бубрега су јабуке, боровнице, купус, бруснице, јаја, риба, маслиново уље, слатки кромпир (батат) и вода у великим количинама. Требало би унети најмање литру и по воде дневно, што је између шест и осам чаша. Смањите и унос заслађених воћних сокова, избаците газирана пића, замените их водом. Ово се односи на здраве особе у идеалним климатским условима. Количина воде се прилагођава здравственом стању особе и придруженим болестима. Против песка, камења и уринарних инфекција боримо се, пре свега, правилном исхраном, довољним уносом течности и одржавањем личне хигијене – наводи др Катарина Шимон.

Посебан опрез потребан је пацијентима који већ имају хроничну болест бубрега. Они се морају, пре свега, редовно обраћати свом изабраном доктору опште медицине који ће сагледати тренутно здравствено стање и упутити пацијента када је потребно интернисти, нефрологу, урологу. Уз ово, неопходно је да се хране здраво, да регулишу шећер, повишен крвни притисак, воде рачуна о телесној тежини, ограниче унос соли и избегавају нефротоксичне лекове.

Када се без одлагања треба јавити лекару?

– Нажалост, симптоми и знаци хроничне слабости бубрега развијају се постепено и нису специфични. Обично се осете када филтрација бубрега опадне испод 15 мл у минути. Циљ изабраног доктора је да открије хроничну бубрежну болест пре појаве симптома. Лекару се без одлагања треба јавити на појаву симптома који укључују поремећај мокрења, као што је учестало мокрење, смањено излучивање урина, болно и отежано мокрење, немогућност мокрења. Сигнал за узбуну су и отоци, бол (туп, оштар континуиран типа колике), промене у изгледу урина, крв у мокраћи – објашњава др Шимон.

Уринарне инфекције чешће су код жена

–  Све болести бубрега можемо поделити у две велике групе. Интернистичке болести бубрега: слабљење болести бубрега, инфекције уринарних путева, нефротски синдром, затим хируршке болести бубрега међу којима су камен у бубрегу, болести простате и тумори бубрега или мокраћних путева. Најчешће се срећемо са инфекцијама уротракта које могу бити изазване бактеријама, вирусима или гљивицама. Уобичајеније су и чешће код особа женског пола. Чак 35 одсто жена има у свом животу бар једну уринарну инфекцију. Одмах потом су уролитијаза, песак, камен у бубрезима и бубрежне цисте. С обзиром на старосну структуру становништва и коморбидитете са којима се сусрећемо у раду, значајан број пацијената има и поремећај рада бубрежне функције, односно смањење рада бубрега које може прогредирати до бубрежне инсуфицијенције – каже др Катарина Шимон.

Осам златних правила за здравље бубрега које препоручује Светска здравствена организација

1. Будите активни

2. Храните се правилно

3. Редовно контролишите ниво шећера у крви

4. Редовно контролишите крвни притисак

5. Уносите довољно течности

6. Немојте пушити

7. Рационално користите лекове против упале и болова

8. Редовно контролишите стање својих бубрега ако припадате ризичној популацији