Светска недеља дојења у знаку подршке мајкама које доје

Светска недеља дојења у знаку подршке мајкама које доје

Прва недеља августа у календару здравља посвећена је сваке године промоцији дојења, са циљем да се развије друштвена свест о значају и предностима дојења и обезбеди подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета. Тема прве недеље дојења била је посвећена иницијативи „Болнице – пријатељи беба”, а овогодишња тема светске недеље дојења је посвећена подршци мајкама које доје, под слоганом Подршка дојењу – ближи мајкама. Тема наглашава важност савета и искустава других мајки које доје као и здравствених радника. У том контексту, а укључујући се у кампању посвећену промоцији дојења, доносимо ауторски текст др Снежане Гавриловић из Службе за здравствену заштиту деце:

Мајчино млеко представља храну коју је природа максимално прилагодила физиолошким могућностима и нутритивним потребама хуманог одојчета. Због читавог низа приоритета, у односу на вештачку храну, мајчино млеко се саветује кад год је то могуће. Оно је увек доступно, одговарајуће температуре и не захтева време за припремање. Такође, мајчино млеко је увек свеже и није контаминирано бакте-ријама, те се тако смањује могућност гастроинтести-налних поремећаја.

 Дојење је мање праћено тешкоћама код храњења и појавом алергија и/или интолеранције крављег млека као што су дијареја, интестинална крварења, бљуцкање, колике и атипични екцем. Мајчино млеко садржи антибактеријска и антивирусна антитела као и високу концентрацију секреторног Ig-a који спречава адхеренцију микроорганизама на интестиналну слузокожу. Поред тога, хумано млеко садржи и супстанце које инхибирају раст великог броја уобичајених вируса. Сматра се да антитела у мајчином млеку стварају локални гастроинтестинални имунитет према оним микроорганизмима којима је овај тракт улазна врата. Ова антитела су вероватно, бар делимично, објашњење ређег јављања дијареје, као и отитис медиа, пнеумоније, бактеријемије и менингитиса током прве године живота одојчади која су дојена. Концентрација микроелемената је релативно ниска у хуманом млеку, али је због повољних транспортних услова њихова ресорпција у танком цреву изварендна.  Тако, на пример, захваљујући присуству лактоферина, високој концентрацији лактозе и витамина Ц, као и ниском нивоу фосфата, степен искорљивости гвожђа из хуманог млека износи чак 50% што је петоструко више у односу на осталу храну. Хумано млеко одликује осмолалност и квалитативно-квантитативни садржај електролита максимално прилагођен потребама одојчета. Захваљујући овој чињеници, као и ниској концентрацији беланчевина, бубрежно оптерећење одојчета на природној исхрани је релативно мало, што је од посебног значаја у првом полугођу живота.

У мајчином млеку се налази значајна концентрација липазе и амилазе. Ови ензими имају битну улогу у компензацији агзокрине инсуфицијенције панкреаса што долази до изражаја у првих 3-6 месеци живота, као и у извесним обољењима као што је цистична фиброза. Ништа мање важна је и психолошка предност дојења и за мајку и за дете. Мајка је лично укључена у одгајање свог детета и то јој даје осећај незаменљивости и испуњености, а одојче остварује блиску и угодну повезаност са мајком.

                         др Снежана Гавриловић

                           Служба за здравствену заштиту деце