СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА 10. МАРТ 2016.ГОДИНЕ

СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА 10. МАРТ 2016.ГОДИНЕ

Светски дан бубрега се обележава ове године 10. марта у више од 100 земаља широм света на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Међународне асоцијације фондација за бубрег, под слоганом „Болести бубрега код деце-спречимо на време“.

Циљ обележавања  је подизање свести јавности, а посебно родитеља,  о значају бубрега, органа који играју кључну улогу у одржавању живота и информисање о томе  које су то болести бубрега  које могу бити озбиљне и опасне по живот, али и да су излечиве. Редовном  контролом  крвног притиска и анализом  узорака урина и крви може да се детектују рани знаци болести бубрега:
• уринарна инконтиненција (учестало мокрење, смањен млаз урина , отежано мокрење,учестало ноћно мокрење , немогућност да мокри)

• промене у урину (бактерије, леукоцити, крв, протеини, липиди и кристали у урину)
• бол (туп, оштар, са прекидима, континуиран,по  типу колике)

• отоци (тестасти, целог тела)

• висок крвни притисак .

poster 2
Болести бубрега чине велику групу обољења различитих узрока, са различитом  клиничком сликом и прогнозом. Најчешће су изазване инфекцијама, метаболичким поремећајима, токсинима  и због других узрока, а манифестују се као упале бубрега и као акутно или хронично смањење функције бубрега (бубрежна инсуфицијенција). Болести  бубрега у нашој земљи су код лекара опште медицине присутне у просеку  код  65.000 особа годишње, док се педијатрима обрати око 1400 деце, а у болницама  се лечи око 18.000 људи. У укупној патологији примарне болести бубрега имају удео од око 30%, а сви остали случајеви обољевања настали су као секундарне компликације или последице других болести, од којих су најважнији  дијабетес и висок крвни притисак. Бубрежне болести у Србији годишње убију око 3.650 људи.
У терминалном стадијуму болести бубрега (хронична терминална инсуфицијенција бубрега) лечење се спроводи дијализом или пресађивањем  бубрега. Од свих људи који иду на дијализу четвртина има дијабетес. Трансплантација бубрега значи пресађивање органа, који се може добити од живих даваоца или од умрлих лица (умрлог даваоца трансплантације). Која врста трансплантације ће бити изабрана зависи од доступности одговарајућег,  компатибилног органа.

Донорске картице сви пацијенти могу потписати код свог изабраног лекара и тако постати потенцијални даваоци органа.
Проверите једноставно свој ризик за настанак болести бубрега :

• Да ли имате висок крвни притисак?

• Да ли имате дијабетес?

• Да ли сте гојазни?

• Да ли имате више од 65 година?

• Да ли је било болести бубрега у вашој породици?

• Да ли сте анемични?

Ако имате један или више потврдних одговора, контактирајте изабраног лекара.
Истовремено људи треба да знају најважније: могуће је смањити ризик од развоја ових болести, а најзначајнији фактори ризика су дијабетес и висок крвни притисак.

POSTER-BUBREG

У том смислу, прокламовано је  осам златних правила, које треба примењивати и које гласе:

1. Будите физички активни

2.  Редовно проверавајте шећер у крви

3. Контролишите крвни притисак

4. Једите правилно и одржавајте здраву телесну тежину

5. Узмите довољне количине течности

6. Престаните пушити

7. Не узимајте лекове који нису прописани на рецепт

8.Обављајте стоматолошке прегледе једном годишње и редовно контролишите своје бубреге код свог изабраног лекара ако имате један или више познатих фактора ризика.

 

Прим др Мирослав Миљешић

Начелник Службе за здравствену заштиту одраслих

 

Извор:

http://www.worldkidneyday.org