Светски дан дијабетеса – 14. новембар: Здрава исхрана и дијабетес

Светски дан дијабетеса – 14. новембар: Здрава исхрана и дијабетес

Светски дан дијабетеса, 14. новембар, означава почетак трогодишње кампање /2014-2016/ која ће бити усмерена на здраве стилове живота и дијабетес. Због посебног значаја исхране у превенцији типа 2 дијабетеса и превенцији компликација, ове године је тема “Здрава исхрана и дијабетес”. Овогодишња кампања ће наставити да промовише значај хитне акције како би се заштитило здравље будућих генерација, оних који су под ризиком за настанак дијабетеса и постизања квалитетније контроле болести.

Кампања ће посебно бити усмерена на подизање свести да избор здравих намирница може бити једноставан. Посебно се истиче значај започињања дана здравим доручком. Поред тога, ове године, кампања покреће иницијативу стварања глобалне мреже „Градови свесни дијабетеса“ посвећене стварању и промоцији здраве урбане средине.

ZDRAVA HRANA   Три кључне поруке кампање су:

   Здрава храна – лак избор

   Здрава исхрана: направите прави избор

   Здрава исхрана почиње доручком.

Према најновијим проценама Међународне дијабетес федерације (International Diabetes Federation – IDF) у свету данас живи 382 милиона људи са дијабетесом и још 316 милиона људи је у високом ризику да оболи од дијабетеса типа 2. Процењује се да ће се до 2035. број оболелих увећати 55%, што значи да ће свака десета особа или 592 милиона имати дијабетес. У Србији приближно 710.000 одраслих особа или 12,4% одраслог становништва има дијабетес. Већина оболелих, око 95%, има тип 2 дијабетеса. Оно што ову пандемију чини посебно претећом јесте да 46% оболелих од типа 2 дијабетеса у свету и 36% оболелих у нашој земљи, не зна за своју болест. Наиме, због благе симптоматологије тип 2 дијабетеса често годинама протиче неопажено. Открива се случајно, када су већ присутне компликације. Међутим, данас се зна да се настанак типа 2 дијабетеса може спречити, а његове озбиљне компликације избећи здравим стилом живота и здравим животним окружењем. Због тога је од изузетног значаја хитна координисана акција свих земаља у свету.

DIJABET Светски дан дијабетеса (World Diabetes Day) представља кампању са циљем скретања пажње на проблем дијабетеса у свету. Обележава се сваке године 14. новембра, на рођендан Фредерика Бантинга, који је заједно са Чарлсом Бестом допринео открићу инсулина 1922. године. Иницијативу за његово обележавање покренули су 1991. године Међународна дијабетес федерација (International Diabetes Federation) и Светска здравствена организација (World Health Organization – WХО), као одговор на глобалну епидемију дијабетеса. Светски дан дијабетеса постао је званични дан борбе против дијабетеса Уједињених нација 2007. године након усвајања Резолуције Уједињених нација 61/225, 20. децембра 2006. године. Ова резолуција је такође препознала дијабетес као хроничну болест која је значајан узрок неспособности и великих трошкова лечења условљених компликацијама дијабетеса, због чега представља велику економску претњу на првом месту за породице оболелиих, затим земље у којима живе и читав свет.

DIJABETES

Светски дан дијабетеса обележава широм света преко 200 чланица Међународне дијабетес федерације у више од 160 земаља, све државе чланице Уједињених нација и бројна друга удружења и организације, предузећа, здравствени радници, оболели од дијабетеса и њихове породице.

Лого Светског дана дијабетеса је плави круг – глобални симбол за дијабетес који је настао као део кампање “Уједињени за дијабетес”. Лого је усвојен 2007. године поводом усвајања Светског дана дијабетеса Резолуцијом Уједињених нација. Значење симбола плавог круга је изразито позитивно: У многим културама, круг симболизује живот и здравље. Плава боја симболизује небо које обједињује све народе и боју заставе Уједињених нација. Плави круг означава јединство глобалне дијабетес заједнице као одговор на пандемију дијабетеса.

Корисни линкови:

Светски дан дијабетеса  (www.idf.org/worlddiabetesday)

Дијабетолошки савез Србије  (www.diabeta.net)

Плави круг. Удружење за борбу против дијабетеса града Београда (www.plavikrug.org)