Светски дан хигијене руку у здравственим установама – 5. мај

Светски дан хигијене руку у здравственим установама – 5. мај

Министарство здравља Републике Србије обележава Светски дан хигијене руку у здравственим установама – 5. мај, под слоганом „Секунде спасавају животе, оперите своје руке”. Будући да се овај дан обележава под посебним околностима борбе са епидемијом COVID-19, посебна пажња усмерена je на централну улогу коју имају здравствени радници у обезбеђивању квалитетне здравствене заштите, чисте неге и хигијене руку у здравственим установама.

Министарство здравља Светски дан хигијене руку у здравственим установама обележава активностима које се у оквиру Kампање за хигијену руку континуирано спроводе током целе године. У периоду од 5. маја 2020. године до данас едуковано је више од 1500 здравствених радника кроз акредитоване онлајн курсеве посвећене хигијени руку. Министарство здравља је, у јеку пандемије, обезбедило довољне количине квалитетних универзалних дозатора за средства за хигијену руку на бази алкохола у укупној количини 2817 комада, за све болнице у Републици Србији, чиме је постигнут стандард високоразвијених земаља да поред сваког кревета у јединици интензивне неге буде постављен дозатор. Додатно је обезбеђено и преко 14 тона дезинфекционог средства за хигијену руку на бази алкохола, који је ефикасан и против коронавируса, а намењен професионалној употреби у здравственим установама. 

Поводом 5. маја 2021. године здравственим установама ће бити дистрибуирани едукативни постери који су намењени и здравственим радницима и пацијентима.

Светски дан хигијене руку у здравственим установама део је Глобалне кампање хигијене руку СЗО „Сачувајте животе – оперите своје руке” који се обележава на иницијативу Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације (СЗО), у 182 земље света и у око 22.000 здравствених установа. Превенција и контрола инфекција, укључујући хигијену руку, један је од најважнијих елемената иницијативе СЗО „Здравље за све”, јер је то практичан и на доказима заснован приступ са позитивним утицајем на квалитет неге и безбедност пацијената на свим нивоима здравственог система.

Kампању за хигијену руку спроводи Министарство здравља Републике Србије у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије” у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, мрежом института и завода за јавно здравље и Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијама, Удружењем медицинских сестара/техничара и бабица Србије, Удружењем медицинских сестара-техничара Универзитетског клиничког центра Србије „Сестринство”, Савезом удружења медицинских сестара предшколских установа Србије.