Светски дан срца – Један свет, један дом, једно срце

Светски дан срца – Један свет, један дом, једно срце

Са циљем подизања свести о важности превенције и прихватања здравих животних навика, у поводу обележавања Светског дана срца, разговарамо са др Сандром Ћосић, начелницом центра за превенцију Дома здравља Шабац.

Поражавајући подаци о кардиоваскуларним обољењима, чињеница да је све већи број оболелих и смртних исхода ову тему чини веома актуелном. Какви су подаци Центра за превенцију?

– Подаци из последње две године говоре да су се болести срца и крвних судова издвојиле са великим постотком као први узрок ране смртност и раног оболевања, а да се истовремено старосна граница за те болести сваке године спушта до драматичних размера, па је све већи број пацијената који на крају четврте деценије имају неку од развијених болести срца и крвних судова. Дакле, алармантно је што расте број оболелих у млађој популацији.

Шта су најчешћи фактори ризика и ко најчешће оболева?

– Раније су кардиоваскуларне болести биле више болест мушког пола, али последњих година број оболелих жена се скоро изједначио са оболелим мушкарцима. Фактори ризика који предњаче су стрес, пушење, гојазност, физичка неактивност, здравствена непросвећеност и недостатак свести о потреби за редовним контролама здраве популације. Све већи је број гојазних у дечјем узрасту, физичка неактивност и наравно пушење, које и поред националне кампање не бележи значајан пад. Зато је ове године кампања усмерена ка најмлађој популацији и женама, због пораста гојазних жена, пушача.


Каква је улога лекара у примарној здравственој заштити? Имају ли, поред редовних пацијената и прегледа, времена за причу о превенцији?

И поред велике оптерећености лекара у примарној здравственој заштити, то је саставни део нашег рада и мислим да се у тој области доста напредовало, пошто највећи број мојих колега успева да обави и систематске прегледе својих млађих и здравих пацијената. Дакле, ми смо носиоци тог великог и важног посла.

Ваша порука пацијентима.

– Порука пацијентима би била да се одазивају на позиве за систематске прегледа, али и да сами код свог изабраног доктора покажу иницијативу и једном годишње обаве бар основни сет прегледа, који прописују и одређују национални водичи за превенцију хроничних болести. ЗНАЧИ, ПОНАВЉАМО, БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ.