Светски дан стоматолога

Светски дан стоматолога

Од бербера, за које се све до Првог светског рата подразумевало да им је у опису посла и вађење зуба, преко ислужених официра и пензионисаних болничара који су неретко свраћали у Шабац и народу нудили решење за зубобољу, па све до модерне стоматолошке науке, пређен је дуг и турбулентан пут. Служба за стоматолошку здравствену заштиту која ради у склопу Дома здравља „Др Драга Љочић“ данас поседује савремену опрему којом рукује врхунски едукован кадар.

Наших 20 специјалиста стоматологије, 24 стоматолошке сестре и техничара, два радиолошка и шест зубних техничара, свакодневно се брину о оралном здрављу Шапчана свих узраста. Јер, зуби не само да су огледало нашег здравља, већ су и рам за сваки осмех! Стоматолог је и више од лекара за зубе. У усној дупљи се често догађају различите промене које утичу на читаво тело, а које редовним прегледом могу бити саниране. И зато је превентива у фокусу наших стоматолога.

Један од бисера наше службе свакако је дечја стоматологија. Ту наше најмлађе сликовито уче да се зубићи перу онако „како киша пада и трава расте“. Јер, темељ здравих навика поставља се у најранијем детињству, па није згорег поменути интересантан податак да дечји стоматолози у свету важе за елиту ове струке.

Често их називају и уметницима. А како би се другачије назвали они који су у стању да својом вештином и осећајем за лепо поврате самопоуздање тамо где га је понестало? И буду награђени блиставим осмехом.

Светски дан стоматолога обележава се сваке године 6. марта. Овим путем желимо да честитамо запосленима у Служби за стоматолошку здравствену заштиту, као и свим стоматолозима овај датум.