Трећина жена се одазвала на позив за мамографију

Трећина жена се одазвала на позив за мамографију

Од почетка организованог скрининга карцинома дојке у марту ове године до почетка августа, на позив Дома здравља Шабац за мамографски преглед одазвало се 953 жене, од укупно  2.782 колико смо позвали. На наш позив позитивно је одговорило 983 жене, али су остале већ имале урађену мамографију у последње две године. У процентуалном износу реч је о 35 % жена. Мали одзив у почетку је био узрокован чињеницом да се прво позива најстарије годиште, жене рођене 1945.године, које су мање мотивисане за ову врсту прегледа.

Са уверењем да ће одзив бити већи у наредном периоду, Дом здравља Шабац наставља овај одговоран и важан посао, јер је мамографија најбољи начин за рао откривање промена на дојци. Мамографија представља рендгенски преглед за откривање промена у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Уколико се рак дојке открије у раној фази, већа је шанса за излечење применом поштедних хируршких метода, опоравак је бржи, а кавалитет живота је бољи него код жена код којих се болест открије у каснијим фазама. У мамографији се користе мале и нешкодљиве дозе зрачења.

KARCINOM

Зашто је важан овај преглед?

Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији. Сваке године око 4000 жена оболи, а 1600 умре од ове болести. Једна од осам жена током свог живота оболи од рака дојке. Рак дојке се најчешће јавља код старијих жена које:

имају најближе сроднице (мајка, сестра, тетка, бака) оболеле од ове болести; код жена које су прву менструацију добиле пре 12. године и последњу имале после 50. године; као и код оних жена које нису рађале или су имале први порођај после 30. године живота; дуже време користиле хормонску терапију, алкохол и дуван; а појави овог обољења доприноси и гојазност и физичка неактивност.