Тужно сећање на Љубинку: СТОП НАСИЉУ – ПРАВИ ИМАЈУ ПРАВО

Тужно сећање на Љубинку: СТОП НАСИЉУ – ПРАВИ ИМАЈУ ПРАВО

12. јануара 2016. године на свом радном месту убијена је наша колегиница Љубинка Поповић. Три и по деценије обављала је свој посао савесно, а један од сасвим обичних дана на послу претворио се у кошмар и трагедију. У жељи да другима помогне како је то чинила свакодневно, изгубила је живот. Дом здравља Шабац остао је без пријатеља, сарадника, посвећеног радника и колеге. Без сатисфакције за овај губитак, у жељи да спречимо било који следећи, покренули смо иницијативу СТОП НАСИЉУ – ПРАВИ ИМАЈУ ПРАВО.

Данима су се наше колеге окупљале на мирном протесту и подршци ПЕТ МИНУТА ТИШИНЕ ЗА ПРАВО НА РАД, а подршка је свакодневно стизала од бројних струковних организација, стручњака, колега, суграђана. Установили смо и Процедуру, која је прихваћена и у другим установама. Годину дана касније доделили смо награду са именом Љубинке Поповић, најбољим сестрама, да сачувамо од заборава и наградимо рад. Без жеље да угрозимо права других, боримо се само за своје основно право – право да слободно радимо и да се никада не понови оно што се догодило 12. јануара 2016. године.

Љубинка Поповић била је једна од нас. Годину дана није са нама. Чувамо сећање и настављамо борбу за већу безбедност здравствених радника. Свако има право на квалитетну и ефикасну здравствену заштиту, али и здравствени радници имају право да буду заштићени. Акцијама СТОП НАСИЉУ – ПРАВИ ИМАЈУ ПРАВО и ПЕТ МИНУТА ТИШИНЕ ЗА ПРАВО НА РАД, које су покренуте на иницијативу др Бранка Вујковића, тадашњег члана Градског већа, данас директора наше установе, шаљемо поруку јавности и тражимо подршку за ЈЕДНАКО ПРАВО НА ЖИВОТ И РАД. Да се не понови. С поштовањем и поносом чувамо успомену.