У Београду одржана Национална конференција „Србија против рака“

У Београду одржана Национална конференција „Србија против рака“

Националној конференцији „Србија против рака“ и завршној конференцији пројекта „Подршка увођењу националног програма за рано откривање рака у Србији“, која је одржана у београдском Сава центру, а на којој су представљени финални резултати овог пројекта, присуствовала је др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора Дома здравља Шабац.

Конференцију је отворио Ивица Дачић, председник Владе Републике Србије, а говорили су проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка здравља у Влади Републике Србије и Венсан Дежер, амбасадор Делегације ЕУ у нашој земљи.

Техничке припреме здравственог система Србије за спровођење националног програма „Србија против рака“ успешно су завршене и здравствене установе су спремне да отпочну први циклус скрининга. У оквиру ових припрема обучено је преко 600 стручњака и оспособљено за увођење скрининга додатних 1000 изабраних лекара и медицинских сестара у домовима здравља. Циљ националних програма је увођење и унапређење организованих скрининга за рано откривање рака дојке, грлића материце и колоректалног карцинома на целој територији Србије. На овај начин ће се омогућити рано откривање промена које могу да доведу до канцера или сам канцер, а крајњи циљ је смањење оболевања и умирања од рака.

Скупу, који је од стратешке важности за здравље грађана Србије, присуствовали су сви партнери и учесници пројекта, здравствени радници и представници локалних самоуправа из целе Србије који ће учествовати у његовој реализацији.