У Ковид 19 амбуланти повећање броја тимова

У Ковид 19 амбуланти повећање броја тимова

Апелујемо на наше суграђане који имају било који симптом инфекције дисајних путева, односно кијавицу, цурење из носа, гушобољу, болове у грудима, повишену телесну температуру, па чак и гастроинтестиналне тегобе, да се без одлагања јаве у нашу Ковид 19 амбуланту. Месец август и почетак септембра је типичан период за цревне инфекције, али имамо ситуацију да нам се пацијенти јављају са тим тегобама, а испостави се да су позитивни на Ковид 19 – упозорила је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ гостујући у недељу у емисији Шабачка разгледница на ТВ Ас.

У протеклих недељу дана бележи се пораст прегледа у Ковид 19 амбуланти шабачког Дома здравља. Упоредо са повећањем долазака пацијената сумњивих на Ковид 19, повећава се и број позитивних. Како је истакла др Јасмина Станковић, од самог почетка Ковид 19 амбуланта није мењала радно време, односно ради сваког дана од 7 до 20 сати, што укључује и викенд. Ниједног тренутка, како наглашава директорка, од како је отворена Ковид 19 амбуланта број прегледа није пао испод 80 дневно. Сада је уочен пораст прегледа.

Током трећег таласа, највећи број прегледа забележили смо 19. априла и то 545. То нисмо очекивали, јер смо у другом таласу 18. децембра прегледали 534 пацијената. Значи, највише прегледа било је у априлу. Надам се да у овом таласу нећемо имати толики број, јер имамо доста вакцинисаних и оних који су прележали Ковид 19 инфекцију. Истакла бих да смо број тимова усклађивали са бројем прегледа. Током лета смо смањили, а сада смо у ситуацији да ћемо поново појачати тимове како не би било гужви и дугог чекања. Од следеће недеље у првој смени радиће три лекара, а у поподневној два лекара – најавила је др Станковић.

Протеклих годину и по дана за запослене у шабачком Дому здравља обележио је изузетно тежак и предан рад.

Користим сваку прилику да похвалим запослене и да им се захвалим на труду и ангажовању поготово што смо ограничени бројем кадра. У мањку смо са пет лекара, али смо успели да одговоримо свим изазовима када је у питању не само Ковид 19 инфекција. Све време смо пружали услуге и осталим пацијентима, како хроничним тако и онима са акутним тегобама. Служба хитне помоћи радила је 24 сата, као и Служба за здравствену заштиту деце. Иначе, ми смо једини у Србији који имамо Службу за здравствену заштиту деце која ради 24 сата. Радиле су нам и сеоске амбуланте. Повремено смо неке затварали када се повећавао број прегледа у Ковид 19 амбуланти, јер су у тој амбуланти радили сви лекари из целе службе за здравствену заштиту одраслог становништва – рекла је др Јасмина Станковић.