У Шабачкој хроници о актуелностима у раду Дома здравља Шабац

У Шабачкој хроници о актуелностима у раду Дома здравља Шабац

Гостујући у емисији Шабачка хроника, ТВ Шабац, прим. др Весна Ђурић, директорка Дома здравља Шабац, говорила је о свим актуелним темама и пословима у нашој установи. Она је подсетила да је Дом здравља Шабац прва акредитована здравствена установа у Мачванском округу и истакла да се активно ради на припремама за реакредитацију.
– У међувремену ми смо имали две акредитацијске посете и сваки тај извештај је показао да смо ми константно унапређивали свој рад. Циљ нам је да, уз јасно дефинисање и поштовање процедура, обезбедимо квалитетну здравствену заштиту. Многе послове у установи урадили смо независно од акредитације – увели смо одређене процедуре, поправили инфраструктурне услове, информатизовали рад. Када смо ушли у процес акредитације, нама није преостало много тога да урадимо – требало је обезбедити документацију и спољашњим оцењивачима предочити шта је све урађено и на који начин. Наравно да су се спољашњи оцењивачи током своје посете у све ово морали уверити и да смо тек након њиховог позитивног извештаја добили сертификат о акредитацији – рекла је прим.др Весна Ђурић, директорка Дома здравља Шабац.

Ивана Јелић, новинар ТВ Шабац: У завршном извештају стоји да сте установа примарне здравствене заштите која је пример другима у Србији и да сте међу најбољима.

– Они су били јако задовољни, па су и нашу установу узели за сарадника. Наиме, слали су представнике других установа код нас да би се припремали за процес акредитације, како би са успехом прошли овај процес који није нимало једноставан.

Ивана Јелић: Будући да сте у протеклом периоду реконструисали и изградили здравствене амбуланте, зановили опрему, инфорамтизовали рад, усавршавали своја знања и испунили све стандарде, шта подразумева у вашем даљем раду процес реакредитације?

– То подразумева цео процес испочетка. Процес акредитације подразумева да нисте стално на једном месту, већ да стално квалитет свог рада настојите да унапредите. Ако нека процедура није усклађена, ако се било шта у тој процедури мења у процесу рада, онда то мора бити документовано. Те исте стандарде морамо поново да припремимо, као и сву документацију, а потом ће, наравно, доћи спољашњи оцењивачи. Прошлог пута нису посетили Службу хитне медицинске помоћи, Кућног лечења и стоматологије, а колико знам то неће бити обухваћено ни следећом посетом, јер Агенција за акредитацију није урадила стандарде за ове службе. То наравно не значи да оно што је заједничко и што треба да буде примењено у свим службама, неће бити и у овим, као и у ранијем периоду. Ми смо донели одлуку о уласку у процес реакредитације, почетком новембра имамо седницу Управног одбора којем ћемо предочити своју жељу. Надам се да ће се Управни одбор са тим сагласити, па ћемо после тога почети конкретне припреме и активности.

У емисији је било речи и о другим актуелностима – вакцинацији против сезонског грипа, реализацији ДИЛС пројекта „Ми имамо слух за здраво тело и здрав дух“, као и о предлогу да наша установа добије престижно признање „Капетан Миша Анастасијевић“.