У суботу почињу вежбе у оквиру пројекта намењеног шабачким школарцима

У суботу почињу вежбе у оквиру пројекта намењеног шабачким школарцима

У оквиру пројекта Повећање учесталости физичке активности и правилне исхране код деце основношколког узраста завршени су прегледи ученика у две основне школе који су нам партнери на овом послу. Резултати показују пуну оправданост нашег пројекта, ако имамо у виду да су код великог броја деце примећени лоше држање, деформитети кичме и гојазност.

У Основној школи „Николај Велимировић“ прегледали смо 126-оро деце, од којих је гојазно 46-оро или 36,5%. Лоше држање и равна стопала има 36 малишана, од којих је код петоро уочен и деформитет кичме. Резултати су, када је гојазност у питању, унеколико бољи у Основној школи „Јанко Веселиновић“. Од 104-оро прегледаних школараца гојазно је 23-оје или 22,1 %. Физијатар је лоше држање уочио код 43-оје деце што је 41,34%. Од њих додатни физикални третман, због деформитета кичме, биће неопходан у осам случајева.

Сва деца код које су лекари уочили лоше држање и равна стопала почеће са вежбама у суботу, 16. априла у спортским салама својих школа. Првом термину за вежбе, уколико желе, могу присуствовати и родитељи. Осим вежби пројекат предвиђа и низ предавања на тему правилне исхране и значаја физичке активности. Верујемо да ће, кроз годину дана, када се пројекат заврши, резултати бити много бољи, а наш циљ остварен.