У сусрет Светском дану борбе против дијабетеса

У сусрет Светском дану борбе против дијабетеса

Светски дан борбе против дијабетеса обележава се у суботу, 14. новембра. У свету 366 милиона људи болује од ове болести, у Србији дијабетес има 600.000, а број оболелих убрзано расте. Савремени начин живота, уз смањење физичке активности и повећање фактора ризика, утичу на појаву дијабетеса. Ове године Светски дан борбе против дијабетеса обележава се под слоганом „Здрава исхрана је право, а не привилегија“. Циљ свих активности је допринос развоју свести о здравом начину живота и превенцији ове болести. Поводом Светског дана борбе против дијабетеса Дом здравља Шабац сутра (петак, 13. новембар) организоваће акцију провере присуства шећера у крви за раднике ЈКП „Стари град“ Шабац. Током акције наша екипа даваће и савете о здравој исхрани и делити промотивни материјал.

SECER U KRVI

Статистика

Према проценама Међународне федерације за дијабетес 366 милиона људи у свету има дијабетес, број оболелих у свету убрзано расте и очекује се да ће се за 20 година број оболелих повећати на више од 552 милиона. Према проценама стручњака, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју.

На основу података ИДФ-а и Института за јавно здравље Србије „Батут” – Регистра за дијабетес, процењује се да у Србији приближно 600.000 особа, односно 8,2 одсто становника, има дијабетес. Тип 2 дијабетеса, који чини преко 90 одсто оболелих од шећерне болести, сваке године се у нашој земљи дијагностикује у просеку код 16.000 особа. Нешто чешће се открива код особа женског пола, најчешће после 40. године живота. Тип 2 дијабетеса више није толико редак ни код млађих особа, гојазне деце и адолесцената, а због благе симптоматологије често годинама протиче неопажено. То значи да велики број особа са дијабетесом не зна да је оболео, па на сваког оболелог долази по једна особа која не зна да има дијабетес. Открива се случајно, када су већ присутне компликације као што су болести срца и крвних судова, болести ока, бубрега и нервног система.Ове компликације значајно утичу на квалитет живота оболелих и главни су узрок привремене или трајне онеспособљености и превремене смрти.

HRANA

Према подацима Регистра за дијабетес у Србији, већ у тренутку откривања типа 2 дијабетеса код приближно трећине болесника присутна је једна или више касних компликација, међу којима су ангина пекторис, инфаркт миокарда, мождани удар, дијабетесно стопало, ретинопатија, неуропатија или нефропатија.

Због великог броја оболелих од дијабетеса у свету и високе учесталости озбиљних компликација које прате ову болест, дијабетес је један од водећих јавно-здравствених проблема.

Ипак, охрабрује чињеница да се применом превентивних интервенција, добром контролом болести и унапређењем квалитета здравствене заштите, оболевање и умирање од дијабетеса може смањити.

Светски дан борбе против дијабетеса обележава се у више од 160 земаља чланица Уједињених нација, а под окриљем Међународне федерације за дијабетес.